Back to Question Center
0

Semalt: Menyekat Laman Di Komputer Anda Atau Telefon Android

1 answers:

Sama ada anda melindungi anak anda atau menyembunyikan maklumat peribadi, terdapat beberapa cara untuk menyekat tapak yang tidak diingini dari komputer atau peranti mudah alih anda. Ramai orang bimbang tentang privasi dalam talian mereka dan mahu menghalang laman web tertentu untuk memastikan keselamatan mereka dan anak-anak mereka lengkap. Sesetengah laman web mungkin mengandungi dan menyebarkan virus, malware, dan bot. Ada kemungkinan bahawa mereka juga akan mengandungi kandungan menjengkelkan atau seseorang boleh mencuri maklumat peribadi anda. Sudah tentu, anda boleh mengelakkan laman-laman web tersebut, tetapi itu bukan pilihan kekal, dan anda perlu mengambil langkah serius juga.

Sekat Laman Web Komputer Windows:

Max Bell, Pengurus Kejayaan Pelanggan Semalt menyatakan, terdapat beberapa cara untuk menghalang sebuah laman web, dan anda boleh memilih kaedah berdasarkan pelayar anda, penghala rangkaian anda, dan keseluruhan operasi sistem. Tunjang utama Internet adalah sistem DNS yang menerjemahkan nama mudah dan mudah diingat seperti www.google.com dan alamat IP. Semasa anda menggunakan pelayan DNS untuk sampai ke laman web, komputer anda akan mempunyai sesuatu yang dikenali sebagai fail Host. Fail ini digunakan untuk melumpuhkan akses ke laman web yang mencurigakan. Kaedah berikut adalah berkesan bagi pengguna Windows 7 dan Windows 8:

  • Anda perlu mengakses bahagian pentadbir komputer anda dan log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda, dan kemudian pergi ke C: \ Windows \ System32 \ drivers \ etc
  • Klik pada fail yang bertajuk sebagai tuan rumah dan pilih Notepad dari senarai program. Klik pada butang Ok dan edit fail.
  • Pada akhir fail ini, anda perlu memasukkan URL yang mungkin anda hendak bloki. Untuk ini, anda boleh menambah beberapa baris pada akhir fail ini, dengan 127.0.0..2. Kemudian anda perlu menulis nama laman web dan mendapatkannya disekat.

Sekat tapak pada telefon Android anda:

Bagi pengguna Android, terdapat beberapa tip dan perkara yang perlu diingat. Jika anda mempunyai telefon yang berakar, contohnya, anda boleh dengan mudah menyekat laman web dengan menyunting fail Host pada peranti dan mengarahkan penggodam ke laman web lain. Untuk ini, anda memerlukan pengurus fail dan editor teks. Pilihan terbaik ialah menggunakan ES File Explorer, yang membolehkan kami melakukan pelbagai tugas pada masa yang sama.

  • Pasang ES File Explorer dan ketik butang menu di atas.
  • Dalam folder sistem, anda boleh melihat fail yang dinamakan sebagai Host. Anda perlu mengetuknya dan pergi ke menu pop timbul. Di sini anda perlu mencapai pilihan Editor ES Note.
  • Ketik butang edit dan edit fail itu. Di sini anda perlu menulis URL dan nama tapak yang anda hendak bloki.
  • Jangan lupa untuk mengarahkan DNS mereka, dan taipkan 127.0.0.2 www.blockedwebsites.com dalam baris baru.
  • But semula telefon Android setelah anda melakukan perkara di atas

Jika anda merasakan bahawa kaedah ini agak rumit, anda harus memasang aplikasi antivirus seperti Trend Micro yang akan membiarkan anda menyekat laman web yang mencurigakan secara automatik. Anda hanya perlu memasang aplikasi ini dan mengaktifkannya. Pergi ke Pilihan> Kawasan selamat dan leret ke Kawalan Ibu Bapa. Di sini anda perlu klik dan buat akaun. Sebaik sahaja akaun dibuat, anda boleh menamakannya sebagai Senarai Tersekat dalam aplikasi anda dan menambah laman web yang mungkin anda hendak bloki pada satu masa Source .

November 29, 2017