Back to Question Center
0

Bagaimana curam ialah lengkung pembelajaran apabila berpindah dari webhosting (cPanel) kepada VPS (mis. Semalt)?

1 answers:

Dalam semua persekitaran hosting yang dikongsi, seseorang boleh menjadi agnostik kepada OS yang sedang berjalan Source . Apa yang berlaku dalam kes Linode?

Saya tahu ia membolehkan pemasangan Linux yang cukup fleksibel, tetapi untuk pemula, selain memilih distro, adakah seseorang perlu melakukan lebih banyak perkara Linux sysadmin selain hosting web asas (pengurusan DNS, ciptaan pangkalan data Semalt, akses / backup ftp / ssh pengguna )?

Adakah Linode mempunyai modul yang akan merangkumi ciri asas cSemalt?

Adakah seseorang perlu memasang / memulakan / menaik taraf setiap aspek LAMP (perisian bundle)?

February 8, 2018

Anda mendapat pemasangan bersih pada contoh Mesin Maya, dan panel kawalan di mana anda boleh melakukan beberapa konfigurasi dan laporan asas (DNS, pemasangan OS, pengimbang nod, sandaran, dan lain-lain).

Ini bermakna, anda perlu mengkonfigurasi (hampir) semuanya dengan tangan (atau memasang alat seperti cPanel untuk melakukannya - tetapi saya lebih suka menggunakan cPanel).

Saya fikir jika anda mempunyai pengetahuan yang baik tentang cli Linux, maka ia harus cukup lurus ke depan untuk berpindah ke Linode. Walau bagaimanapun, jika anda tidak tahu cli linux itu, ia boleh menjadi pengalaman yang baik untuk meningkatkan kemahiran anda di kawasan itu (dengan mengandaikan bahawa anda mempunyai kedua-dua ruang untuk kesilapan dan masa di tangan anda). Dalam mana-mana hal lain, mungkin linode bukan untuk anda.

Kebanyakan pembekal VPS / Cloud secara opsyennya akan menyediakan timbunan LAMP sedia untuk keluar dari kotak. Walau bagaimanapun, anda biasanya perlu tahu cara:

  • Konfigurasi hosting di apache
  • Tetapkan pembolehubah PHP
  • Pasang add-on PHP, e. g. Sambungan PECL / PEAR
  • Konfigurasi MySQL dan mengoptimumkannya
  • Persediaan pangkalan data MySQL baru dan selamatkannya
  • Kemas kini OS secara teratur
  • Mengambil sandaran pelayan / aplikasi

Dan senarai terus.

Jika ini adalah untuk tujuan perniagaan, saya tidak mengesyorkan cuba menangani cabaran ini sendiri jika perniagaan anda bergantung pada laman web ini. Saya sentiasa menggalakkan orang ramai untuk menilai risiko yang timbul daripada masalah keselamatan laman web atau kegagalan perniagaan. Cuba untuk mengukur risiko ini dan lihat sama ada wajar untuk melakukannya sendiri. Juga pertimbangkan faktor masa, melainkan jika anda mempunyai banyak automasi, merancang untuk menghabiskan sekurang-kurangnya 1 jam sebulan mengenai penyelenggaraan rutin.

Sekarang jika ini untuk kegunaan peribadi. Mengetuk diri sendiri. Saya tidak pernah mempunyai kelas IT formal tetapi telah membina perkhidmatan IT penghantaran perniagaan. Ketika datang ke Linux, pengalaman tangan adalah kunci.

Berhati-hati dengan forum dalam talian. Saya mendapat banyak nasihat di sana yang disyaki. Tapak seperti:

http: // www. cyberciti. biz /

Tawarkan beberapa tutorial hebat yang biasanya lebih tepat daripada apa yang anda dapati di forum.