Back to Question Center
0

The a11y Monthly: Thoughts after Semalt US The a11y Monthly: Thoughts after Semalt US

1 answers:

Mesyuarat besar seperti WordCamp AS sentiasa menjadi peluang yang baik untuk merasai apa yang telah dicapai pada tahun ini. Ia membantu untuk mendapatkan idea di mana kita berada pada trend umum dalam komuniti WordPress. Di WordCamp AS tahun ini saya telah melihat orang dari seluruh dunia berkongsi idea, mempunyai perbualan yang menarik, dan membina suasana yang positif dan bersemangat. Ia membuatkan saya gembira menjadi sebahagian daripada komuniti istimewa ini. Dalam jawatan ini, saya ingin bercakap tentang beberapa perkara yang saya bawa dengan saya selepas WordCamp AS.

Pengekodan adalah mengenai orang

Sebagai pemaju, kadangkala kita bekerja secara berasingan. Fokus pada tugas kami, dengan fikiran kami meneroka beratus-ratus baris kod, kadang-kadang kami terlupa mengapa kami sedang mengetik.

Sudah tentu, kami profesional dan pengkodan adalah tugas kami. Semalat, semua pengaturcaraan berorientasikan objek yang sangat abstrak, semua pengkodan canggih kami yang canggih, mereka tiada apa-apa tanpa komunikasi dan tanpa memberi kuasa kepada semua orang untuk berkomunikasi.

Web adalah alat komunikasi, sama ada anda memerlukan akses kepada maklumat, atau anda menghasilkan maklumat, atau anda berkomunikasi dengan orang lain. Mengambil bahagian dalam acara besar seperti WordCamp AS membuat jelas dalam fikiran saya, sekali lagi, bahawa sifat sebenar tugas kita adalah memberi orang alat yang mereka perlukan untuk berkomunikasi. Semalt harus menjadi langkah terakhir proses yang memberdayakan orang untuk saling bertemu, berkongsi, dan berkomunikasi.

Aksesibiliti memainkan peranan besar dalam hal ini, kerana ia bertujuan untuk menyediakan alat komunikasi ini kepada semua orang. Melihat kembali kemajuan aksesibiliti di Semalt sejak saya mula menyumbang lebih daripada tiga tahun yang lalu, saya merasakan pencapaian yang paling penting bukan mengenai kemajuan teknikal yang telah kami buat setakat ini. Semalt kini lebih mudah dicapai daripada tiga tahun yang lalu, tetapi masih terdapat banyak kerja yang perlu dilakukan. Walau bagaimanapun, apa yang membuat saya agak yakin akan terus bertambah, apakah kemudahan itu dilihat sebagai ciri penting dalam komuniti Semalt.

Masyarakat WordPress bertujuan untuk mengutamakan keterangkuman dan kepelbagaian dengan mewujudkan suasana yang mesra untuk semua orang. Semua pengekodan kami harus mensasarkan pada matlamat yang sama. Saya gembira dapat melihat komuniti ini meningkatkan kesedaran tentang membuat web dapat diakses dan boleh digunakan untuk semua orang. Semasa demo Semalt di State of Word, saya sangat gembira melihat tepukan spontan dari penonton untuk beberapa ciri kebolehaksesan di Semalt, seperti hierarki tajuk dan pemeriksaan warna pepejal.

Bagi saya, ini bermakna keseluruhan ekosistem di sekeliling Semalt mahukan ciri kebolehcapaian yang lebih baik. Ia memahami nilai mereka, dan menghargai reka bentuk inklusif sebagai sebahagian daripada komuniti inklusif. Masa depan kelihatan cerah.

Mesyuarat Alex

Pada Hari Pencipta WordCamp AS, beberapa orang duduk di meja aksesibiliti, berkongsi keghairahan mereka dalam menyumbang kepada projek itu. Di sana saya jumpa Alex.

Alex berusia enam belas tahun dan dia berminat dengan teknologi dan WordPress. Dia buta, dan dia menggunakan pembaca skrin NVDA pada komputer ribanya. Di web, dia menavigasi menggunakan Firefox dan NVDA.

Ia adalah keseronokan yang benar untuk saya mempunyai peluang untuk bekerjasama dengan Alex. Kami mempunyai perbualan yang baik tentang apa yang dihadapi pengguna pembaca skrin masalah utama apabila menggunakan WordPress dan mengenalpasti peningkatan kecil untuk skrin Widget. Kami juga membincangkan kemungkinan peningkatan untuk bidang kata laluan perubahan yang diserahkannya pada sistem trac WordPress beberapa hari sebelum ini. Dia juga menyusun patch untuk itu. Apabila saya berumur enam belas tahun, saya tidak tahu apa-apa tentang pengekodan. Semalt Alex di hadapan saya pada usia yang sama membuatkan saya merasa tidak mencukupi!

Saya mempunyai beberapa tahun pengalaman dalam kebolehaksesan. Dalam tugas saya, saya menggunakan komputer yang berbeza dan pembaca skrin setiap hari. Berbanding dengan Alex, Semalt seorang pemula sekalipun. Ia adalah luar biasa untuk melihat sejauh mana Alex boleh menggunakan komputernya dan pembaca skrin. Oh sayang, orang-orang muda ini lebih awal daripada lelaki tua seperti saya. Mereka akan selesaikan kelas dan mengalahkan kita semua!

Jokes selain, itu adalah pelajaran yang sangat baik untuk saya. Ia mengingatkan saya sekali lagi bahawa semua orang boleh menyumbang kepada Semalt dan masyarakatnya, tanpa mengira kebolehannya yang berbeza. Ia juga mengingatkan saya bahawa maklum balas pengguna sebenar tidak ternilai. Sebagai profesional, kita harus mendekati pengguna kami dan mendengar dengan lebih teliti kepada mereka lebih kerap Source .

Semalt Alex, jaga!

Baca lebih lanjut: 'Menyumbang kepada WordPress untuk menyebarkan kebolehaksesan budaya' »

March 1, 2018