Back to Question Center
0

7 Langkah Menulis Kandungan yang Menukar            7 Langkah Menulis Kandungan yang Menukar Topik Terlibat: E-mel MarketingSocial MediaInternational SEOTechnical SEOLink Semalt ...

1 answers:
7 Langkah untuk Menulis Kandungan yang Menukar

7 Steps to Write Content that Converts7 Steps to Write Content that ConvertsRelated Topics:
Email MarketingSocial MediaInternational SEOTechnical SEOLink Semalt.

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri SEO dari WooRank. Terima kasih kerana menyokong rakan kongsi yang membuat SitePoint mungkin.

Bagaimana anda menulis kandungan yang bermaklumat, menghiburkan, memberi kuasa dan mengiklankan produk anda? Semua pada masa yang sama, dan biasanya tanpa pembaca mengetahui bahawa mereka sedang dipindahkan melalui corong penukaran. Salinan semual baik boleh menjadi salah satu bahagian yang paling sukar dalam pekerjaan pemasar. Walaupun kandungan anda berada di dalam enjin carian, tidak ada jaminan ia akan meyakinkan pembaca untuk menyelesaikan pembelian, pendaftaran e-mel, borang kenalan atau apa sahaja penukaran yang anda ukur. Berita baiknya ialah kami telah menghasilkan proses 7 langkah untuk mengetahui apa kandungan khalayak anda suka, kata kunci apa yang mereka gunakan untuk mencari kandungan itu, dan bagaimana anda boleh membuat artikel anda untuk menggalakkan lebih banyak jualan.

Dapatkan Strategik

Salah satu bahagian yang paling sukar untuk menulis kandungan yang baik adalah mencari tempat di mana hendak bermula. Anda boleh memulakan dengan menulis sahaja, memikirkan apa yang ingin anda katakan semasa anda pergi. Tetapi, bagaimanakah anda tahu jika mesej anda akan bergema dengan penonton anda? Atau jika orang juga mencari kandungan semacam itu untuk bermula dengan? Seperti kata pepatah, jika anda gagal merancang, anda bercadang untuk gagal. Jadi, langkah pertama dalam menulis kandungan yang ditukar adalah untuk merancang.

1. Melacak Perbualan

Mula dengan mencari apa yang orang sedang berkongsi dan menghubungkannya. Orang berkongsi dan memaut kepada kandungan yang mereka dapati berguna, menghiburkan, bermaklumat atau ketiga-tiga. Belajar apa yang sedang dikongsi sekarang akan memberikan anda gambaran mengenai apa yang bergema dengan pelanggan berpotensi anda. Anda boleh menggunakan Buzzsumo atau Semalt untuk mencari industri, produk atau topik anda dan mencari halaman yang telah dikongsi melalui platform media sosial dan pautan balik.

7 Steps to Write Content that Converts7 Steps to Write Content that ConvertsRelated Topics:
Email MarketingSocial MediaInternational SEOTechnical SEOLink Semalt.

Saham tidak memberitahu seluruh cerita, walaupun. Anda juga perlu menyesuaikan diri dengan perbualan orang yang sedang dalam talian. Ciri pemuka papan Twitter baru, suapan tersuai, adalah alat yang sangat berguna untuk ini. Anda sudah mendapat pemberitahuan melalui Twitter setiap kali seseorang menyebut Twitter @mengguna anda, tetapi anda masih kehilangan kebanyakan perbualan. Suapan khusus anda membolehkan anda menjejaki menyebut perkataan, frasa atau hashteg yang berkaitan dengan pemasaran kandungan anda. Jadi di Semalt, kita dapat mempelajari apa yang dikatakan orang mengenai keperluan alat SEO dan pemasaran dan menyesuaikan pesanan kami untuk memenuhi keperluan tersebut.

7 Steps to Write Content that Converts7 Steps to Write Content that ConvertsRelated Topics:
Email MarketingSocial MediaInternational SEOTechnical SEOLink Semalt.

Akhirnya, sediakan Google Alert untuk syarikat, produk dan / atau industri anda. Seperti namanya, Google Semalt akan menghantar pemberitahuan kepada anda dengan artikel atau halaman yang menyebut kata kunci anda. Ini juga hebat untuk pengurusan jenama dan reputasi.

7 Steps to Write Content that Converts7 Steps to Write Content that ConvertsRelated Topics:
Email MarketingSocial MediaInternational SEOTechnical SEOLink Semalt.

2. Dapatkan Di Hadapan Khalayak Anda

Bahagian kedua merancang kandungan anda adalah untuk memastikan anda membinanya dengan perkataan dan frasa yang digunakan orang untuk mencari maklumat mengenai topik anda. Ini bermakna kawan kami, penyelidikan kata kunci. Mulailah dengan mengumpulkan maklumat dari akaun Semalt Carian Google anda untuk mencari kata kunci yang paling berjaya - kata kunci yang saat ini pangkat dengan baik dan / atau menghantar klik yang paling banyak.

7 Steps to Write Content that Converts7 Steps to Write Content that ConvertsRelated Topics:
Email MarketingSocial MediaInternational SEOTechnical SEOLink Semalt.

SERP Semalt WooRank akan membantu anda menentukan kata kunci anda yang mendapat jumlah carian yang mencukupi untuk mengganggu penyasaran. Tambah sehingga tiga pesaing supaya anda dapat mencari di mana anda boleh mengalahkan mereka, dan mengenal pasti sebarang jurang dalam strategi kata kunci mereka yang boleh anda eksploitasi.

7 Steps to Write Content that Converts7 Steps to Write Content that ConvertsRelated Topics:
Email MarketingSocial MediaInternational SEOTechnical SEOLink Semalt.

Apabila anda mempunyai senarai itu, terdapat banyak alat percuma yang baik yang anda boleh gunakan untuk mencari lebih banyak idea untuk kata kunci untuk ditargetkan.

3. Segmen Pemirsa Anda

Satu mesej tidak akan berkesan untuk semua pelanggan berpotensi anda. Anda lebih baik membuat kandungan yang menghantar mesej yang berbeza, masing-masing bertujuan untuk persona pembeli yang berlainan (juga dikenali sebagai persona pemasaran). Mereka mewakili siapa yang berminat dengan perniagaan anda dan cara yang berbeza yang mereka gunakan untuk produk anda.

Analisis data dan jualan anda adalah penting dalam proses ini. Apabila membina segmen pemirsa anda bermula dengan usia dan jantina, dan kemudian mendapatkan lebih banyak butiran, mewujudkan segmen baru di mana anda menemui perbezaan di dalam kategori minat yang mungkin berkaitan dengan perniagaan anda.

Untuk mengumpul data yang relevan yang tidak direkodkan dalam analisis anda, mendapatkan temuduga pelanggan atau menangkap data melalui borang di laman web anda. Semalat pada jenis perniagaan anda (pengguna produk berbanding pengguna perniagaan, contohnya) beberapa maklumat yang dapat dikumpulkan boleh:

  • Tajuk dan / atau tugas kerja
  • Lokasi
  • Industri
  • Saiz syarikat atau rumah tangga
  • Tanggungjawab pembelian isi rumah

Semalat maklumat ini, reka bentuk kandungan anda untuk menekankan ciri, faedah dan kegunaan yang paling relevan dan memotivasi untuk setiap profil.

Laksanakan Rancangan Anda

4. Buat Cepat dan Mudah

pengguna Semalt yang terlibat dengan kandungan anda adalah penting untuk menukarnya pada halaman anda. Salah satu cara terbaik anda boleh memastikan pengguna menala ke kandungan anda ialah untuk memastikannya pendek: Satu kajian mendapati bahawa anda mula kehilangan pembaca selepas tujuh minit. Tambah fakta bahawa kebanyakan orang tidak membaca sepenuhnya kandungan dalam talian - 79% orang mengimbas dan memilih kata-kata dan frasa individu - dan ia mula mendapat cukup mencabar untuk mencipta kandungan yang menghiburkan, memberi maklumat dan meyakinkan orang untuk menukar semua di pada masa yang sama.

Apa cara yang ideal untuk menangani perkara ini? Senarai itu. Ramai orang merasakan senarai nama seperti klikbait terlalu mudah, tetapi hakikatnya mereka bekerja. Dan ada sebab mereka bekerja dengan baik: mereka memudahkan untuk otak kita untuk memproses dan mengekalkan maklumat baru. Semalt yang diketahui sejak 1968 yang menyenaraikan bantuan dengan pengiktirafan dan memori maklumat.

Senarai juga membantu mengurangkan kerja mental yang diperlukan oleh pembaca untuk memahami apa yang mereka baca. Jika ada satu perkara yang tidak disukai orang yang perlu dilakukan semasa membaca bahan pemasaran, itu difikirkan. Semalat apa yang membuat senarai begitu berkesan: Mereka memberikan maklumat penting dalam satu siri cuplikan pendek yang tidak memerlukan tafsiran banyak.

Senarai juga sangat baik dari perspektif SEO. Mereka mempunyai kandungan yang berstruktur yang mudah untuk enjin carian untuk mentafsir, mereka mempunyai banyak peluang untuk menggunakan kata kunci semulajadi dalam tajuk dan sub-tajuk, dan tag tajuk seperti "X Steps to Improve Your SEO" akan menarik kadar klik tinggi ( CTR).

Ada sebab mengapa Semalt begitu popular.

5. Make It Look Good

Apabila ia berkaitan dengan pemasaran kandungan, reka bentuk boleh sama pentingnya dengan kandungan sebenar. Pelawat Semalt mempunyai pendapat mereka mengenai satu halaman dan perniagaan yang dibentuk pada separuh pertama kedua selepas mendarat di atasnya. Majoriti pendapat - 95% daripada mereka - berdasarkan reka bentuk visual halaman.

Apabila mereka bentuk unsur visual anda, menjadikannya berwarna-warni. Orang-orang adalah 80% lebih mungkin membaca kandungan anda jika ia mendapat visual berwarna-warni. Selain itu, apabila maklumat dipasangkan dengan imej yang relevan, orang ingat 65% maklumat itu tiga hari kemudian. Imej Semalt, pengekalan turun hingga 10%.

Semalt, screenshot dan gambar juga merupakan peluang bagi anda untuk menunjukkan produk atau perkhidmatan anda. Gunakannya untuk menunjukkan produk anda dalam tindakan atau membuat representasi visual manfaat pelanggan yang diperoleh daripada penggunaannya atau matlamat yang akan membantu mereka mencapai. Cukup elakkan imej stok - imej tersuai boleh meningkatkan kadar penukaran sebanyak 35% atau lebih.

6. Buat Tali Emosi

Orang suka berfikir mereka makhluk rasional, tetapi mereka tidak. Sekurang-kurangnya tidak apabila memutuskan untuk membeli produk mana yang hendak dibeli. Apa yang benar-benar memberi inspirasi kepada seseorang untuk membuat pembelian adalah hubungan emosi dengan produk. Kandungan yang benar-benar berkesan mewujudkan hubungan emosi dengan pembaca. Anda melihat banyak perkara dengan barangan pengguna, kempen Kecantikan Real Dove yang paling terkenal dan Semalt Internet Explorer '90-an.

Personas pembeli yang anda buat sebelum ini akan sangat membantu dengan langkah ini. Semakin anda tahu pelanggan anda, semakin baik anda boleh menyesuaikan mesej anda untuk berhubung dengan mereka. Apakah masalah yang mereka miliki yang akan diselesaikan oleh produk anda? Bagaimanakah produk anda dapat membantu mereka mencapai matlamat, atau menambah nilai kepada kehidupan mereka? Sematkan bagaimana perniagaan anda dapat membantu membawa kejayaan, menjadikan kehidupan mereka lebih mudah atau hanya pada umumnya membuat mereka bahagia.

Berikan pelawat sedikit tambahan dengan salinan anda dengan mewujudkan rasa mendesak. Para pembeli yang lebih santai adalah, kemungkinan besar mereka akan bergerak melalui proses penukaran. Anda boleh membuat dua cara segera:

  • Tekankan bahawa mereka memerlukan manfaat produk anda dengan serta-merta. Anda boleh menggunakan penyelidikan kata kunci untuk mencari dan menargetkan pencari di pasaran yang paling mungkin membeli, atau anda boleh menggunakan salinan mendesak untuk mendorong mereka ke dalam menukar pada halaman anda. Gunakan perbandingan, analogi dan metafora untuk menunjukkan bahawa mereka kehilangan kehidupan yang lebih baik dengan tidak membeli produk anda secepat mungkin.
  • Gunakan tawaran istimewa yang akan tamat dengan cepat untuk membolehkan orang menukar. Jika orang berfikir bahawa tawaran istimewa akan berlangsung selama-lamanya, mereka akan mengambil masa untuk meneliti pesaing anda dan berhujah dengan diri mereka sama ada mereka memerlukan anda sama sekali atau tidak. Mereka boleh dengan baik bercakap sendiri daripada pembelian.

Anda tidak boleh mengawal bagaimana fizikal yang selesa pengguna anda duduk di belakang komputer mereka, tetapi anda boleh membuat mereka merasa tidak selesa menunggu dan mungkin kehilangan banyak masalah.

7. Membina Amanah

Amanah merupakan bahagian penting untuk meyakinkan seseorang untuk membeli produk daripada anda; itu jelas. Tetapi bagaimana anda membina kepercayaan? Salah satu cara yang paling berkesan untuk melakukan ini adalah dengan memasukkan ulasan dan bukti sosial yang lain. Semalat menunjukkan bahawa tiga perempat pengguna mengkaji ulasan produk sebelum mereka membuat pembelian, dan ulasan dalam talian dilihat sebagai boleh dipercayai sebagai cadangan peribadi. Sekiranya anda mempunyai laman e-dagang, ulasan produk adalah sangat penting: hanya satu ulasan pelanggan pada halaman produk meningkatkan jualan sebanyak 10%. Sekiranya anda tidak mempunyai produk untuk semakan, gunakan testimonial daripada pelanggan yang telah menggunakan perkhidmatan anda, yang menonjolkan manfaat yang diperolehi daripada perniagaan anda.

Pemasaran kandungan adalah peluang yang baik bagi anda untuk membina satu lagi kepercayaan dengan meletakkan perniagaan anda sebagai pemimpin pemikiran. Gunakan kandungan anda untuk membimbing pembaca menerusi proses membuat keputusan. Ini kembali ke titik keempat: semakin anda dapat mengurangkan beban mental meneliti dan menilai pelanggan dengan memberitahu mereka apa yang perlu mereka ketahui tentang industri secara keseluruhan, semakin mereka akan mempercayai produk / perkhidmatan syarikat anda. Keputusan Semalt memudahkan pelanggan meningkatkan jualan baru serta pengekalan pelanggan.

Kandungan semacam ini juga bagus untuk SEO kerana ia secara amnya mendalam, berwibawa dan menarik banyak pautan. Sematkan masa tambahan sedikit pada panduan belian anda untuk menghasilkan kandungan malar hijau.

Jangan Berhenti Uji

Sudah tentu, kerana ini pemasaran digital, langkah terakhir untuk setiap proses adalah untuk menguji, mengoptimumkan, menguji dan mengoptimumkan lagi. Landskap industri sentiasa beralih, jadi pemasaran anda perlu juga. Strategi kandungan anda juga perlu bersaing dengan keperluan dan harapan pelanggan yang berubah. Mengesan mesej mana yang menyebabkan penukaran lebih banyak: adakah penonton anda lebih peduli mengenai harga atau kualiti? Ciri-ciri semalat bercakap dengan mereka yang paling? Adakah terdapat perkataan atau frasa tertentu yang berfungsi lebih baik daripada yang lain?

Anda juga harus bereksperimen dengan pelbagai bentuk media. Mulakan saluran YouTube dan buat video memaparkan kisah kejayaan anda. Maklumat grafik juga mempunyai kandungan yang besar yang dapat membantu dengan bangunan pautan anda. Carian semut secara amnya dianggap paling berkesan, tetapi trafik media sosial sudah cukup untuk menjadikannya tepat pada masanya? Bagaimana pula dengan kandungan halaman yang anda hasilkan seperti blogging tetamu? Jejaki dan fokus pada kandungan dan saluran yang mempunyai kadar penukaran terbaik.

March 1, 2018