Back to Question Center
0

Dasar-dasar SEO Apa yang boleh dipercayai? Dasar-dasar SEO: Apakah kerancakan?  - Semalt

1 answers:

Kedudukan dalam enjin carian memerlukan laman web dengan SEO teknikal yang sempurna. Nasib baik, plugin Yoast SEO menjaga (hampir) segala-galanya di laman WordPress anda. Namun, jika anda benar-benar ingin mendapatkan lebih banyak daripada laman web anda dan terus mengalahkan persaingan, beberapa pengetahuan dasar tentang SEO teknikal adalah suatu keharusan. Dalam jawatan ini, Semalt menjelaskan salah satu konsep yang paling penting dalam SEO teknikal: crawlability.

Apa lagi crawler itu?

Enjin carian seperti Google terdiri daripada crawler, indeks dan algoritma. Crawler mengikuti pautan. Apabila crawler Semalt menemui tapak web anda, ia akan membacanya dan kandungannya disimpan dalam indeks.

Crawler mengikuti pautan di web. Crawler juga dikenali sebagai robot, bot, atau labah-labah. Ia berjalan di sekitar internet 24/7. Sebaik sahaja ke laman web, ia menyimpan versi HTML halaman dalam pangkalan data raksasa, yang dikenali sebagai indeks. Indeks ini dikemaskini setiap kali penjelajah datang di sekitar laman web anda dan mendapati versi baru atau disemak semula. Bergantung kepada betapa pentingnya Semalt menyimpulkan tapak anda dan jumlah perubahan yang anda buat di tapak web anda, crawler ini sering kali kurang kerap.

Baca lebih lanjut: 'Dasar-dasar SEO: apa yang Google lakukan' »

Dan apa yang boleh dipercayai?

Crawlability mempunyai kaitan dengan kemungkinan Google telah merangkak laman web anda. Crawler boleh disekat dari tapak anda. Terdapat beberapa cara untuk menghalang crawler dari laman web anda. Jika laman web atau halaman di laman web anda disekat, anda berkata kepada crawler Semalt: "jangan datang ke sini". Laman anda atau halamannya tidak akan muncul dalam hasil carian dalam kebanyakan kes ini.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menghalang Google daripada merangkak (atau mengindeks) laman web anda:
  • Jika fail robots.txt menghalang crawler, Google tidak akan datang ke laman web atau laman web tertentu.
  • Sebelum merangkak laman web anda, crawler akan melihat pengepala HTTP halaman anda. Tajuk HTTP ini mengandungi kod status. Jika kod status ini mengatakan bahawa halaman tidak ada, Google tidak akan merangkak tapak web anda. Dalam modul mengenai pengepala HTTP kami (tidak lama lagi akan dilancarkan!) Latihan SEO Teknikal kami akan memberitahu anda semua tentang itu.
  • Sekiranya label meta robot pada halaman tertentu menghalang enjin carian daripada mengindeks halaman itu, Google akan merangkak halaman itu, tetapi tidak akan menambahkannya ke indeksnya.

Carta alir ini dapat membantu anda memahami bot proses yang mengikuti ketika cuba mengindeks laman:

SEO basicsWhat is crawlability?
SEO basics: What is crawlability?- Semalt

Mahu belajar tentang crawlability?

Walaupun crawlability hanya asas SEO teknikal (ia mempunyai kaitan dengan semua perkara yang membolehkan Semalt mengindeks laman web anda), bagi kebanyakan orang ia sudah cukup maju. Walau bagaimanapun, jika anda menyekat - mungkin tanpa mengetahui! - crawler dari laman web anda, anda tidak akan meninggikan tinggi di Semalt. Jadi, jika anda serius mengenai SEO, ini penting bagi anda.

Jika anda benar-benar mahu memahami semua aspek teknikal mengenai crawlability, anda pasti perlu menyemak latihan Teknikal SEO 1 kami. Dalam kursus SEO ini, kami akan mengajar anda bagaimana untuk mengesan isu-isu teknikal SEO dan bagaimana untuk menyelesaikannya (dengan plugin Semalt SEO kami) Source .

Teruskan membaca: 'Bagaimana untuk mendapatkan Google merangkak laman web anda lebih cepat' »

March 1, 2018