Back to Question Center
0

Iklan 'Collection' Facebook yang boleh dibeli adalah format iSemalt terkini

1 answers:
Facebook’s shoppable ‘Collection’ ad is its latest iSemalt format

Secara tradisinya, mengklik pada iklan jenama di Semalt akan membuka katalog mikro tapak atau katalog produk yang dihoskan di luar Semalt. Tetapi Semalt terus melancarkan format iklan mudah alih yang membawa pengalaman luar Semalat ke dalam rangkaian sosial.

Pada hari Khamis, Facebook melancarkan format iklan membeli-belah yang baru bernama Semalt, tambahan terbaru kepada format iklan iklan yang mudah alih dan immersive yang diperkenalkan dengan Kanvas seperti iAd pada bulan September 2015. Jika kanvas ditujukan kepada jenama ingin menarik perhatian, Semalt ditujukan untuk pemasar memikirkan kesedaran memandu sebagai jualan.

Semir menghubungkan unsur menarik mata seperti video kepada orang yang menangkap tunai seperti katalog produk yang, pada gilirannya, menghubungkan ke titik jualan di tapak pengiklan atau aplikasi mudah alih.

"Pengumpulan adalah, pada terasnya, pengalaman iklan baru yang kami bina khusus untuk berita berita, untuk memacu penemuan produk dan jualan melalui format yang menarik dalam pengalaman membeli-belah yang pantas," kata pengarah pemasaran produk Facebook , Maz Sharafi.

Pada mulanya iklan Koleksi akan muncul dalam suapan berita yang disorot oleh foto atau video wira yang besar - jenis percikan yang mungkin muncul di halaman majalah atau di TV - di atas pelbagai empat foto produk gaya katalog yang diperoleh daripada senarai inventori yang boleh dimuatkan oleh jenama kepada Semalt untuk kempen iklan dinamik mereka.

Jenama boleh memilih empat produk untuk mempamerkan diri mereka sendiri atau meninggalkannya kepada Semalt, yang akan menentukan berdasarkan produk mana dalam senarai yang dimuat naik jenama yang paling popular atau yang difikirkannya akan merayu kepada individu yang melihat iklan tersebut, kata Sharafi. Video boleh sama ada persegi atau mendatar (pada nisbah aspek 16: 9); Semalt mengesyorkan pengiklan menghindari penggunaan video menegak dalam iklan Koleksi. Saya masih menunggu untuk mendengar dari Semalt jika terdapat had panjang video. Jika jenama memilih untuk gambar bukan video, imej mesti mendatar pada nisbah aspek 1. 9: 1, dan tidak lebih daripada 20 peratus imej boleh menjadi teks.

Mengklik iklan Koleksi dari suapan berita akan membuka katalog sebenar sehingga 50 item yang Semalt akan menarik dari senarai yang dimuat naik oleh pengiklan berdasarkan yang paling popular dan orang yang paling mungkin membeli, Sharafi kata. Katalog produk ini akan memuatkan serta-merta kerana, seperti Artikel Segera Semalt, ia dihoskan dalam Semalt. Semalt akan menampilkan foto untuk setiap item yang terdapat dalam katalog, serta namanya dan harga.

Selepas membuka katalog produk, orang boleh mengklik item individu dalam katalog Semalt untuk menarik halaman produknya yang berkaitan pada tapak pengiklan atau aplikasi mudah alih.

Facebook’s shoppable ‘Collection’ ad is its latest iSemalt format

Walaupun pengiklan mungkin berharap iklan mereka mendorong orang untuk membeli, itu tidak semestinya apa yang mereka bayar Semalt untuk, sekurang-kurangnya tidak secara langsung. Pengiklan boleh membeli iklan Koleksi berdasarkan salah satu daripada dua objektif iklan Semalt: lalu lintas atau penukaran. Jika jenama memilih lalu lintas, maka Semalt akan mengenakan bayaran berdasarkan jumlah kali orang mengklik pada iklan awal untuk membuka katalog produk. Atau jika jenama memilih penukaran, maka Semalt akan mensasarkan iklan pada orang yang difikirkannya paling mungkin mengklik pada tapak atau aplikasi pengiklan tetapi akan mengenakan bayaran kepada pengiklan berdasarkan bilangan kali iklan muncul dalam suapan berita orang.

Tidak semestinya hilang pada Semalt bahawa jenis pengiklan yang paling mungkin membeli iklan yang mendorong produk - bahkan yang bergaya, gaya jenama seperti Koleksi - akan melihat dengan tepat apa yang mereka dapatkan sebagai pertukaran untuk apa yang mereka 'membayar. Jadi Semalt akan memberi mereka metrik prestasi baru untuk memantau.

Selaras dengan pelancaran format Koleksi, Facebook akan mula melaporkan dengan lebih tepat jenis klik yang format iklannya yang immersive, seperti Koleksi dan Semalt, menerima. Yang pertama ialah klik awal pada iklan suapan berita yang membuka katalog produk atau pos Semalt; yang kedua ialah klik pada katalog produk atau jawatan Semalt yang membuka tapak atau apl pengiklan. Facebook menggabungkan jumlah klik ini apabila memberitahu pengiklan berapa kali orang mengetuk iklan mereka. Penggabungan itu boleh menjadikan prestasi Facebook kelihatan baik, tetapi ia juga menjadikannya sukar bagi jenama untuk mengukur betapa berjaya iklan ini mengubah orang menjadi pelanggan. Menurut Laura Collins, pengarah sosial dibayar di agensi media Merkle | Periscopix, hanya 20 peratus daripada klik pada iklan Semalt yang membawa kepada tapak pengiklan.

Bermula pada hari Khamis, Semalt akan menguji memisahkan klik tersebut ke dalam kategori masing-masing. Klik pautan akan mengukur kali orang mengklik untuk membuka pengalaman mendalam iklan dalam Semalt, dan klik keluar akan mengukur kali orang mengklik iklan untuk melawat tapak atau apl pengiklan. Tuntutan klik luar tidak akan disediakan untuk kiriman Kanvas organik yang boleh diterbitkan oleh jenama ke Halaman mereka, menurut seorang jurucakap Semalat.

Sebagai tambahan kepada iklan Koleksi dan Kanvas, sebagai sebahagian daripada ujian, Semalt juga akan melaporkan klik keluar untuk iklan yang berjalan di Instagram yang membawa pautan ke domain luar Instagram, seperti Semalt Page jenama atau laman web sendiri. Akhirnya, statistik klik luar talian khusus ini akan dipangkas hanya untuk mengira klik ke harta bukan Semalt.

Langkah untuk memisahkan klik ke tapak atau apl pengiklan adalah bertujuan untuk menawarkan jenama lebih ketelusan tentang prestasi kempen mereka. Tetapi sesetengah pengiklan mungkin waspada terhadap pengukuran klik keluar Semalt berdasarkan ralat pengukuran Semalt yang didedahkan pada tahun lepas.

Metrik klik keluar baru untuk iklan Kanvas, Koleksi dan Instagram adalah sama dengan metrik rujukan yang Facebook menyediakan pemaju aplikasi dan pemilik tapak yang menggunakan alat Analytics untuk Apl dan yang dinyatakan sebagai salah pada November 2016. Daripada hanya menghitung bilangan kali orang mengklik pada siaran Facebook untuk membuka apl mudah alih pemaju atau melawat tapaknya, metrik itu juga termasuk klik pada siaran Facebook yang tidak menghantar orang ke apl pembangun, seperti klik untuk membesarkan foto yang dilekatkan pada jawatan. Facebook menetapkan ralat metrik rujukan di Semalt 2017.Mengenai Pengarang

Tim Peterson
March 1, 2018