Back to Question Center
0

Semalt: 9 sakit kepala untuk mengelakkan apabila menukar ESP

1 answers:

Isu utama untuk dipertimbangkan apabila anda menukar pembekal khidmat e-mel

Pemasaran e-mel adalah teras perniagaan transaksi banyak dan memacu jumlah pendapatan yang banyak. Penyelesaian pemasaran e-mel adalah semata-mata sistem kritikal misi dan pemecahan dalam operasi tidak dapat diberikan. Namun, ia agak biasa untuk bergerak di antara penyedia perkhidmatan E-mel (ESP) untuk mendapatkan tawaran, ciri atau perkhidmatan yang lebih baik. Jika anda melakukan ini, terdapat banyak isu-isu yang berpotensi untuk dipertimbangkan, jadi Dave Chaffey dan saya fikir ia akan membantu untuk melindungi ini sekiranya anda mempertimbangkan perubahan. Kami telah memanggil mereka sakit kepala, kerana mereka mungkin, terutamanya jika mereka tidak dipertimbangkan.

Apa-apa perancangan yang dirancang untuk ESP baru perlu dirancang dan dilaksanakan dengan sifat kritikal misi sistem yang diambil kira, kerana mana-mana langkah palsu akan memberi kesan langsung kepada hasil.

Apabila berpindah ke ESP baru terdapat banyak bahagian yang bergerak untuk dijaga, kedua-dua persediaan dan konfigurasi perlu platform ESP yang baru dan perubahan kepada elemen saling bergantung luaran. Dalam artikel ini, Semalt memfokuskan kepada unsur-unsur luaran, saling bergantung kerana ia mudah diabaikan.

Isu 1. Dari alamat e-mel
Biasanya anda dari alamat e-mel akan berubah sebagai domain baru atau subdomain akan digunakan. Ini boleh menjejaskan penempatan peti masuk anda supaya anda perlu memberi nasihat kepada pelanggan terlebih dahulu sebelum menukar kepada yang baru dari alamat e-mel, sehingga mereka menyadari perubahan itu dan sebaiknya mereka memasukkan daftar putih yang baru.

Domain atau subdomain baharu juga akan memerlukan IT anda untuk terlibat dalam menentukan DNS untuk menunjuk domain.

Isu 2. Kebebasan
Anda akan bergerak ke alamat IP dan domain baru. Ini bermakna anda perlu membina semula reputasi penghantar anda. Sekiranya anda menggunakan alamat IP berdedikasi dan mempunyai jumlah besar proses pemanasan dan perubahan secara beransur-ansur dipanggil. Jika anda mempunyai reputasi yang baik sebelum tidak ada masalah dalam membina semula itu, ia hanya satu proses untuk mengurus.

Isu 3. Penghijrahan data
Alamat e-mel dan data profil pengguna yang berkaitan perlu dipindahkan. Jangan lupa untuk memastikan bukan sahaja data aktif dipindahkan tetapi juga data penindasan. Pengguna yang tidak melanggan, alamat tegas dan alamat aduan spam perlu dipindahkan.

Isu 4. Penjejakan klik selepas
Jika anda telah mendapat penjejakan klik pasca supaya laporan penyelesaian e-mel pada penukaran di tapak web anda, anda perlu mengemas kini HTML penjejakan halaman web anda. Jika ini di halaman pembelian, anda pasti akan menggunakan sijil SSL dan memerlukan yang baru untuk domain penjejakan pautan baru dengan ESP yang baru.

Isu 5. Melanggan proses
Di manakah borang langganan anda? Adakah anda mempunyai beberapa borang langganan? Seperti di laman web anda, halaman tertentu kempen, tertanam di halaman media sosial anda dan mengesyorkan borang rakan? Audit semua borang langganan anda supaya mereka semua boleh dikemas kini untuk menghantar data ke penyelesaian ESP yang baru. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah pelanggan yang dimasukkan ke dalam lubang hitam.

Isu 6. Berhenti melanggan proses
Begitu juga untuk proses berhenti berlangganan, di manakah ini diuruskan? Apa yang perlu dilakukan untuk memastikan langganan langganan masa depan tercermin dalam platform baru?

Isu 7. E-mel yang dicetuskan oleh transaksional dan luaran
Sekiranya anda mempunyai kereta terbengkalai, e-mel selamat datang dan e-mel urus niaga di tempat maka ini akan dicetuskan dari sistem luaran ke ESP dan penyepaduan semula diperlukan. Ini boleh jadi cabaran utama.

Isu 8. Integrasi CRM
Sekiranya CRM anda telah melakukan penyegerakan automatik ke platform ESP, anda perlu merancang untuk mengemas kini integrasi ini.

Isu 9. Khususnya terdapat keperluan undang-undang untuk memastikan pautan berhenti berlangganan berfungsi.

Dalam jawatan seterusnya saya akan mengetatkan lebih mendalam ke beberapa bidang ini dan memberikan tip bagaimana untuk menguruskan proses dalam setiap kes. Beritahu kami jika terdapat masalah lain yang anda alami Source .

March 1, 2018