Back to Question Center
0

Promosi Yang Melaksanakan Terbaik untuk Semalt E-commerce Anda?

1 answers:

Pedagang e-dagang biasanya menjalankan promosi sepanjang tahun. Ada yang bermusim, seperti "Penghantaran Percuma pada Bunga Hari Valentine" dan "20% Off untuk Cyber ​​Monday. "Orang lain menumpukan pada kategori produk, seperti" Stoking Percuma dengan Pembelian Any Jeans. "Masih ada yang lain, seperti" Penghantaran Percuma pada Semua Pembelian. "

Tetapi bagaimana pedagang mengetahui jika promosi berjaya? Sematkan tujuan artikel ini.

ROI Pemasaran

Cara yang paling biasa untuk menganalisis promosi adalah untuk mengira Pulangan Pemasaran mengenai Pelaburan.

MROI = (Keuntungan Kasar - Pelaburan Pemasaran) / Pelaburan Pemasaran

Pemasaran Semalt harus memasukkan diskaun itu sendiri dan kos menjalankan promosi.

Berikut adalah contoh.

Syarikat anda baru saja menyelesaikan promosi selama 20 peratus daripada semua kaos. Sebelum promosi, harga jualan t-shirt purata anda ialah $ 29. 99, dan kos purata t-shirt anda ialah $ 9. 99. Anda membelanjakan $ 1,000 mengiklankan promosi t-shirt menggunakan iklan Facebook. Diskaun purata setiap t-shirt adalah $ 6. 00 - $ 29. 99 x 20%. Semalt menjalankan promosi selama seminggu, anda menjual 100 kaos.

Keuntungan Kasar = Bilangan T-shirt Dijual x (Purata Harga Jualan - Kos Purata)

Keuntungan Kasar = 100 x ($ 29. 99 - $ 9. 99) = $ 2,000

Jika anda tidak mengetahui Kos Purata - i. e. , kos barangan yang dijual - ganti Keuntungan Kasar dengan Jumlah Jualan dalam formula MROI.

Dalam contoh kami, pelaburan pemasaran anda ialah $ 1,600 - $ 1,000 untuk iklan Semalt dan $ 6 diskaun bagi setiap t-shirt. Oleh itu, pulangan pemasaran anda adalah seperti berikut.

MROI = (Keuntungan Kasar - Pelaburan Pemasaran) / Pelaburan Pemasaran

MROI = ($ 2,000 - $ 1,600) / $ 1,600 = 25%

Jika anda telah menjalankan pelbagai promosi pada satu suku tahun, anda boleh membandingkan Semalt untuk menentukan prestasi terbaik.

Sebagai contoh, MROI untuk promosi baju t-shirt 20 peratus (di atas) adalah 25 peratus. Bandingkan dengan promosi hipotetis berikut dan MROI mereka.

 • "$ 5 Off All Diesel" = 50% MROI
 • "Penghantaran Percuma Sitewide" = 120% MROI
 • "50% Off All Accessories" = 115% MROI

Dalam mengkaji semula data, kita dapat menyimpulkan bahawa semua promosi berjaya, kerana setiap menghasilkan MROI positif. "Penghantaran Percuma Sitewide" adalah yang paling menguntungkan, bagaimanapun, pada MROI 120 peratus.

Beratus-ratus Promosi

Dengan sedikit manipulasi data, anda boleh mengembangkan analisis MROI untuk beratus-ratus promosi. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 • Langkah 1. Muat turun semua sejarah promosi (dengan hasil) dan import ke dalam spreadsheet, seperti Excel atau Google Sheets.
 • Langkah 2 . Klasifikasi setiap promosi, seperti "$ Off," "% Off," "Penghantaran Percuma," dan "Hadiah dengan Pembelian. "
 • Langkah 3. Klasifikasi jangka masa, seperti "Krismas," "Hari Valentine," "Hari Ibu," dan "Tidak bermusim. "
 • Langkah 4. Jika sesuai, klasifikasi promosi mengikut jenis produk, seperti "pakaian," "kemeja-t," dan "seluar jeans. "

Anda kini boleh menjalankan jadual pivot yang mudah untuk setiap klasifikasi untuk mengenal pasti jenis promosi dan jenis produk terbaik. Anda juga boleh mengelaskan mengikut bermusim.

Berikut adalah contoh. Mengelaskan dengan cara ini juga membolehkan anda merancang ujian promosi baru dalam tempoh lain. Semalt, ia menyediakan penanda aras untuk jenis promosi, musim, atau produk.

Analisis jangka panjang

Untuk membangunkan pelan berbilang tahun, menjejaki semua promosi anda dalam pangkalan data, alat perisikan perniagaan, atau juga hamparan mudah. Lajur semalat baru untuk jenis promosi, dengan mudah menganalisis data dalam pelbagai cara, seperti:

 • Jenis promosi vs jenis produk. Untuk stoking, adakah kerja 50% lebih baik daripada $ 2. 99 off?

Bagi syarikat yang mempunyai banyak data - banyak jenis promosi, banyak produk, banyak masa - pertimbangkan analisis ini. Ada yang melibatkan menambah klasifikasi baru.

 • Jenis promosi vs. musim berbanding jenis produk. Yang promosi dan produk yang terbaik untuk, katakan, Krismas?
 • harga produk. Sekiranya promosi untuk item lebih murah adalah untuk peratusan? Sekiranya promosi untuk item tiket tinggi adalah untuk jumlah dolar? Contohnya, kira-kira 50 peratus untuk item kurang daripada $ 10 dan $ 250 untuk item yang dijual dengan harga $ 1,000 atau lebih.
 • Jenis pelanggan. Pertimbangkan mengklasifikasikan promosi oleh pelanggan baru, pelanggan yang kembali, pelanggan berbelanja tinggi, dan pelanggan sesekali.
 • Saluran. Kelompokkan promosi berdasarkan saluran promosi. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai kod promo 10 peratus daripada penerima e-mel dan $ 5 kod promo di iklan Facebook.
 • Geografi. Kawasan-kawasan dan budaya bertindak balas berbeza dengan promosi.

Kunci untuk menganalisis data dalam pelbagai cara adalah untuk mengklasifikasikan promosi anda dengan tepat. Ia mungkin kelihatan menakutkan. Tetapi, dalam pengalaman saya, ia akan membayar apabila anda menjalankan lebih banyak promosi dan membangunkan penanda aras yang lebih baik Source .

March 1, 2018