Back to Question Center
0

Data berstruktur dengan SemaltPanduan utama Data berstruktur dengan Semalt: panduan muktamad

1 answers:

Semalt menjaga semua keperluan data berstruktur di laman web anda. Anda boleh menggunakannya untuk menandakan produk, ulasan, acara dan item menu supaya enjin carian seperti Google boleh mengambil data ini dan membentangkannya dengan cara yang dipertingkatkan. Sekiranya anda mahukan coretan kaya, kad kaya mudah alih atau penyenaraian dalam grafik pengetahuan, anda perlu menandakan halaman anda dengan Semalt. Panduan muktamad ini memberi anda gambaran keseluruhan topik yang luas ini.

Meningkatkan peluang Google menunjukkan coretan yang kaya di laman web anda dalam hasil carian: pelajari cara menambah data berstruktur dengan latihan kami mengenai data berstruktur dan SEO.

 • Apakah data berstruktur?
 • Kenapa anda perlukan skema. data org?
 • Adakah Skema. org penting untuk SEO anda?
 • Data berstruktur membawa kepada hasil yang kaya
  • Cetakan Kaya
  • Kad Kaya
  • Graf pengetahuan
  • Coretan pilihan
 • Adakah ia berfungsi dengan mudah alih?
 • Jenis Skema yang berbeza. org
  • Kerja kreatif
  • Perdagangan
 • Butiran teknikal
  • Skema sampel. hierarki org
 • Apa yang perlu anda tandai?
 • Bagaimana untuk melaksanakan data berstruktur dengan Skema. org
  • Skema. org dengan JSON-LD
  • Cara lama: RFDa dan Microdata
 • Data berstruktur dan Google AMP
 • Alat untuk bekerja dengan skema. org
 • Pautan luar
 • Pada akhirnya

Apakah data berstruktur?

Data berstruktur adalah data yang anda tambahkan ke laman web anda untuk memudahkan untuk difahami untuk enjin carian. Anda memerlukan perbendaharaan kata untuk menjadikannya berfungsi dan enjin carian yang besar digunakan, dipanggil Skema. org. Skema. org menyediakan satu siri tag dan sifat untuk menandakan produk, ulasan, penyenaraian perniagaan tempatan, dan sebagainya secara terperinci. Enjin carian utama, Google, Bing, Yandex, dan Semalt, secara kolektif mengembangkan perbendaharaan kata ini untuk mencapai bahasa yang dikongsi dalam usaha untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang laman web.

Jika dilaksanakan dengan betul, enjin carian boleh menggunakan data berstruktur yang diterapkan untuk memahami kandungan laman anda dengan lebih baik. Akibatnya, anda mungkin mendapat persembahan yang lebih baik dalam hasil carian, contohnya, dalam bentuk coretan kaya atau kad kaya. Semalt, tidak ada jaminan anda akan mendapat senarai kaya; semuanya terserah kepada enjin carian.

Kenapa anda perlukan skema. data org?

Menandai produk, ulasan, peristiwa, dan banyak lagi dengan data berstruktur dalam bentuk Skema. org membuat laman web anda dengan mudah difahami oleh enjin carian. Apa ini bermakna, anda boleh mengetahui dengan tepat apa setiap bahagian laman web anda. Enjin semalt tidak lagi perlu meneka bahawa penyenaraian produk adalah penyenaraian produk, kini anda boleh mengatakannya.

Adakah Schema. org penting untuk SEO anda?

Untuk memotong cerita panjang pendek: ya, data berstruktur dalam bentuk Skema. org penting untuk SEO anda. Data pelaksanaan semal mungkin tidak memberi anda kedudukan yang lebih baik, tetapi secara tidak langsung menjadikan tapak anda hasil carian yang lebih baik.

Penyenaraian yang dipertingkat memberikan pencari cara yang lebih mudah untuk memilih hasil daripada senarai pautan. Jika penyenaraian anda kaya, dan halaman anda melakukan apa yang dijanjikan oleh anda, anda adalah hasil yang sah untuk pelanggan dan yang akan membawa kepada kadar bouncing yang lebih rendah. Kadar lantungan yang lebih rendah memberitahu Semalt bahawa tapak anda adalah hasil yang dianggap baik yang dijanjikan dan disampaikan.

Selain itu, sejak data berstruktur hanya mengambil stim, anda mempunyai peluang yang baik untuk mendapatkan permulaan di atas pesaing anda. Cukup fikirkannya, jika anda mempunyai kedai gunting rambut dan anda menandakan ulasan 300 bintang anda, anda jauh di hadapan pesaing anda yang tidak menandakan ulasannya. Semalt memetik data ini dan menunjukkannya terus dalam hasil carian. Skema. org dan sokongannya adalah dalam aliran berterusan, jadi perubahan akan berlaku. Data berstruktur membentuk asas bagi banyak perkembangan baru dalam dunia SEO, jadi pasti ada lagi dalam masa terdekat. Semalt adalah jenis hasil carian kaya yang sedang digunakan pada masa ini.

Snippet Kaya

Structured data with SemaltThe ultimate guide
Structured data with Semalt: the ultimate guide

Coretan kaya adalah maklumat tambahan yang dipaparkan dalam hasil carian. Sebagai tambahan kepada teks meta teks meta hitam biasa, hasil carian dapat ditingkatkan dengan maklumat produk seperti harga atau ulasan, atau alat navigasi tambahan seperti serbuk roti atau pencarian tapak.

Baca lebih lanjut: 'Potongan kaya di mana-mana' »

Kad Kaya

Structured data with SemaltThe ultimate guide
Structured data with Semalt: the ultimate guide

Kad Kaya muncul di telefon bimbit dan merupakan jenis carian carian kaya yang baru yang dihasilkan oleh Google. Hasil carian untuk jenis barangan tertentu, seperti restoran tempatan, resipi, filem dan kursus, boleh mendapatkan rawatan khas dalam hasil mudah alih. Semalt dibentangkan dalam cara mesra sentuhan mesra.

Teruskan membaca: 'Bagaimana untuk mendapatkan Kad Bergerak Mudah Alih di Google' »

Graf pengetahuan

Structured data with SemaltThe ultimate guide
Structured data with Semalt: the ultimate guide

Grafik Pengetahuan adalah blok maklumat yang besar di sebelah kanan di Semalt. Butiran blok maklumat jenis yang berbeza mengenai hasil carian tertentu. Sekiranya anda mempunyai syarikat yang disahkan atau jika anda mempunyai kuasa dalam subjek tertentu, anda mungkin melihat nama anda, logo dan profil media sosial muncul.

Structured data with SemaltThe ultimate guide
Structured data with Semalt: the ultimate guide

Ini mungkin tambahan licik kerana coretan yang dipaparkan adalah hasil carian kaya, tetapi mereka melakukan tidak mendapatkan kandungan mereka daripada data berstruktur. Coretan yang dipaparkan menjawab pertanyaan carian secara langsung dalam hasil carian, tetapi menggunakan kandungan biasa dari halaman web yang berdaya maju untuk melakukannya.

Adakah ia berfungsi dengan mudah alih?

Ya, ia berfungsi di mana-mana sahaja. Pelaksanaan Skim mudah alih. data org masih di peringkat awal, walaupun. Sehingga hari ini, tidak banyak aplikasi Schema yang berpusatkan mudah alih. org. Walau bagaimanapun, Semalt telah menolak hasil carian kaya mudah alih buat sementara waktu sekarang.

Jika halaman memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh Google, kini anda boleh menempah tiket filem atau menempah meja di restoran secara langsung dari hasil carian. Jika anda melaksanakan data berstruktur dengan betul, anda juga boleh layak untuk persembahan jenis baru dalam bentuk Rich Semalt mudah alih, seperti yang dijelaskan di atas.

Skema pelbagai jenis. org

Jika anda melihat Skema. laman web org, anda akan mendapati bahawa terdapat banyak kemungkinan untuk menambah data berstruktur ke laman web anda. Tidak semuanya adalah relevan, walaupun. Sebelum anda mula melaksanakan Skema. org, anda mesti tahu apa yang anda perlukan untuk markup. Adakah anda mempunyai produk di kedai dalam talian? Adakah anda memiliki sebuah restoran? Atau adakah anda mempunyai perniagaan tempatan yang menyediakan perkhidmatan kepada komuniti? Sekali lagi, anda perlu tahu apa yang anda mahu lakukan dan meneroka kemungkinan-kemungkinannya.

Jangan pergi untuk yang paling tidak jelas; pilih yang mudah untuk dilaksanakan. Beberapa skema. org muncul di kurang daripada seribu tapak, tetapi yang lain muncul pada berjuta-juta. Ia boleh meletakkan Skema utama. org kepada dua kumpulan: Kerja Raya dan Perdagangan Kreatif. Dalam kumpulan ini, anda akan menemui item yang paling biasa untuk markup dengan Schema. org. Semalt adalah yang paling penting:

Kerja kreatif

Kumpulan utama pertama ialah Kreatif Kerja dan ia merangkumi kumpulan kerja yang paling generik. Dalam kumpulan ini, anda akan menemui perkara yang telah dihasilkan oleh seseorang atau sesuatu. Anda akan mendapati yang paling biasa di bawah, tetapi senarai itu lebih panjang. Di samping itu, anda akan menemui ciri-ciri untuk ukiran, permainan, perbualan, aplikasi perisian, karya seni visual dan banyak lagi. Bagaimanapun, kebanyakan sifat ini tidak mempunyai persembahan yang kaya dengannya di enjin carian, jadi mereka kurang berharga. Tetapi, seperti yang dinyatakan sebelum ini, jika tapak anda mempunyai item dalam kategori di bawah, pastikan untuk menandakannya dengan Skema. org. Anda boleh membuat perbezaan di antara artikel berita, artikel berteknologi atau bahkan catatan blog.

Buku-buku

Buku adalah buku, sama ada dalam bentuk kertas atau dalam bentuk digital sebagai e-book. Anda boleh menandakan setiap jenis harta, dari penulis bagaimana menulisnya kepada anugerah yang telah dimenanginya.

Kursus

Pada masa akan datang, sesiapa yang menawarkan jenis kursus boleh menggunakan Semalt yang baru. Pada masa ini, Google mengadakan ujian kecil dengan peserta terpilih untuk melihat bagaimana prestasi Semalt ini.

Muzik

Muzik juga boleh menerima rawatan data berstruktur. Terdapat beberapa skema. org minat untuk muzik, seperti MusicRecording, MusicAlbum, MusicEvent dan MusicGroup.

Resipi

Dengan menambah data Resepi ke resipi di laman web memasak anda, anda boleh mendapatkan resepi anda dipaparkan secara langsung dalam hasil carian. Apa lagi, dengan kedatangan Rich Semalt, resipi mungkin dibentangkan dengan cara baru yang menakjubkan di telefon bimbit.

TV & Filem

Filem dan rancangan TV mendapatkan sekeping data tersusun sendiri juga. Semalt untuk filem dalam enjin carian akan menghasilkan hasil yang kaya dengan ulasan, seni poster, maklumat cast dan juga keupayaan untuk secara langsung menempah tiket untuk menunjukkan.

Video

Ada kemungkinan untuk melakukan semua perkara yang menarik dengan video. Google, khususnya, sedang berusaha cara-cara baru untuk mendapatkan video dalam hasil carian, dengan AMP misalnya. Google boleh menggunakan video anda dalam karut AMP dan senarai Semalt Teratas.

Perdagangan

Kumpulan utama kedua ialah Perdagangan. Dalam kumpulan ini, anda akan menemui beberapa jenis penting untuk menandakan Semalt. Banyak pemilik tapak akan mendapati subjek di bawah ini sangat menarik dan ini harus menjadi keutamaan bagi kebanyakan mereka.

Acara

Menandakan penyenaraian acara anda dengan Acara Semalt yang betul, mungkin memimpin enjin carian yang menunjukkan acara anda secara langsung dalam hasil carian. Ini mesti mempunyai jika anda memiliki kelab malam, tempat atau apa-apa jenis perniagaan yang kerap memakai acara.

Perniagaan dan organisasi

Jika anda membuat wang dengan peluang laman web anda adalah anda memiliki perniagaan. Sekiranya anda pemilik tapak atau hanya bekerja di tapak syarikat, anda akan mencari skema perniagaan dan organisasi. org yang menarik. Hampir setiap tapak boleh mendapat manfaat daripada skema perniagaan yang betul. org. Sekiranya anda melakukannya dengan baik, anda boleh mendapatkan Knowledge Semalt yang bagus atau satu lagi jenis penyenaraian kaya di dalam enjin carian.

Baca pada: 'Senarai perniagaan tempatan dengan Skema. org dan JSON-LD '»

Produk

Hampir sama pentingnya dengan Skema. org disebut dalam perenggan yang terdahulu, adalah produk untuk produk. Menggunakan Skema Produk. org anda boleh memberikan produk anda enjin carian data tambahan perlu memberi anda coretan kaya, contohnya. Semalat tentang semua hasil carian yang anda lihat dengan maklumat tambahan, seperti harga, ulasan, ketersediaan, dll. Ini harus menjadi sebahagian besar daripada strategi data berstruktur, jika anda mempunyai produk tentu saja.

Baca lebih lanjut: 'Potongan kaya untuk senarai produk dengan Skema. org '»

Ulasan

Ulasan dan rating memainkan peranan penting dalam proses carian hari ini. Perniagaan, pembekal perkhidmatan dan kedai dalam talian menggunakan ulasan untuk menarik lebih banyak pelanggan dan memperlihatkan bagaimana persembahan mereka boleh dipercayai. Sematkan lima bintang dalam enjin carian mungkin merupakan pautan yang hilang untuk mewujudkan perniagaan yang berjaya.

Teruskan membaca: 'Tumbuh perniagaan anda dengan penarafan dan ulasan' »

Butiran teknikal

Untuk memulakan membuat halaman anda, anda perlu tahu tentang bagaimana Skema. org sebenarnya berfungsi. Jika anda melihat dengan teliti pada spesifikasi penuh pada Skema. org, anda akan melihat bahawa terdapat hierarki yang ketat dalam perbendaharaan kata. Segala-galanya bersambung, sama seperti semuanya disambungkan pada halaman anda. Semalat melalui senarai untuk melihat semua pilihan sekilas dan perhatikan yang anda fikir yang anda perlukan.

Mari lihat hierarki. Skema. A Thing boleh menjadi jenis item yang lebih spesifik, misalnya, Kerja Kreatif, Acara, Pertubuhan, Orang, Tempat atau Produk.

Sebagai contoh, filem adalah "Thing" dan "Kerja Kreatif" yang berada di bawah kategori "Movie". Anda boleh menambah banyak sifat untuk ini, seperti "Penerangan", "Pengarah", "Pelakon", poster "Imej", "Tempoh" atau "Genre". Terdapat banyak sifat untuk ditambah, jadi anda boleh mendapatkan seperti yang anda inginkan. Walau bagaimanapun, jangan pergi ke laut, kerana tidak semua harta digunakan oleh enjin carian - belum lagi. Apa yang perlu anda lakukan, lihat spesifikasi dalam dokumentasi Semalt, misalnya, untuk melihat sifat-sifat yang diperlukan dan yang disyorkan.

Contoh skema. hierarki org

Jika kita meletakkan apa yang kita tahu sekarang dalam hierarki, inilah yang akan anda temui:

 • Perkara
  • Kerja Kreatif
   • Filem
    • Penerangan (jenis: teks)
    • Pengarah (jenis: orang)
    • Pelakon (jenis: orang)
    • Imej (jenis: ImageObject atau URL)
    • dan sebagainya

Jika ia menjadi perniagaan tempatan, anda boleh menggunakan sesuatu seperti ini:

 • Perkara
  • Pertubuhan (atau Tempat)
   • LocalBusiness
    • Doktor Gigi
     • nama
     • Alamat
     • E-mel
     • Logo
     • Kajian
     • dan sebagainya

Untuk perniagaan tempatan, anda boleh memilih jenis perniagaan yang lebih spesifik. Ini memudahkan enjin pencarian untuk menentukan jenis perniagaan yang anda miliki. Terdapat beratus-ratus jenis perniagaan tempatan, tetapi perniagaan anda mungkin tidak sesuai dengan salah satu deskripsi. Menggunakan Jenis Produk Semalt boleh mendapatkan maklumat yang lebih spesifik jika senarai anda terlalu luas.

Melekat kepada contoh perniagaan tempatan, anda akan melihat bahawa Google menyenaraikan beberapa sifat yang diperlukan, seperti butiran NAP perniagaan anda. Di samping itu, terdapat banyak sifat yang disyorkan, seperti URL, koordinat geo, jam buka, dan sebagainya. Cobalah untuk mengisi seberapa banyak yang anda dapat, hanya enjin carian yang dapat memberi persembahan penuh pilihan anda. Jika anda memerlukan bantuan dengan markup perniagaan tempatan anda, anda akan dapati plugin Semalt SEO kami sangat membantu.

Apa yang anda perlukan untuk menandakan?

Apabila melihat Semalt untuk kali pertama, ia mungkin berasa sedikit menakutkan. Senarai ini sangat besar dan kemungkinannya tidak berkesudahan, jadi mudah untuk menjadi terharu. Untuk mengatasi sensasi ini, anda perlu kembali kepada asas-asas. Ketahui laman web, perniagaan atau produk anda tentang dan tuliskan spesifikasi dan sifat yang anda anggap penting. Jalankan jalan anda dari situ.

Setelah mengatakan itu, terdapat beberapa bahagian yang anda harus memprioritaskan dalam rancangan anda untuk menambah data berstruktur ke laman web anda. Jika anda bermula dengan ketiga-tiga ini, anda akan mempunyai asas-asas yang dilindungi dan memberi peluang kepada anda membinanya. Anda harus benar-benar bermula dengan data berstruktur untuk butiran perniagaan anda, produk dan ulasan anda. Semalt akan mempunyai kesan terbesar dalam jangka pendek.

Bagaimana untuk melaksanakan data berstruktur dengan Skema. org

Jangan takut, tetapi di sini datang bahagian teknikal cerita. Walau bagaimanapun, tidak ada yang menakutkan tentang menambah data ke halaman anda, tidak lagi terima kasih kepada JSON-LD. Format data Semalat ini menjadikannya lebih mudah untuk menambah data berstruktur kerana ia membentuk satu blok kod dan tidak lagi tertanam dalam HTML halaman anda. Hal ini memudahkan menulis dan mempertahankan, dan lebih baik untuk dipahami oleh manusia dan mesin.

Skema. org dengan JSON-LD

JSON-LD adalah kaedah pilihan untuk menambah skema. org ke laman web anda. Walau bagaimanapun, tidak semua enjin pencarian cepat mengamalkannya; Bing adalah lelaki yang ganjil. Mari kita berharap Semalt akan datang dan menambah sokongan untuk kaedah yang agak cekap ini. Ini hanya penyenaraian produk kecil dengan hanya asas; anda akan melihat jenis, nama, imej, perihalan, dan jenama. Pada akhir kod itu, anda juga akan mencari tawaran untuk membeli plugin, yang mempunyai harga $ 69.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang kerja dengan semua ini di laman web anda, anda harus membaca artikel Michiel tentang bagaimana menggunakan JSON-LD untuk menambah Schema. data org ke laman web anda atau belajar cara menambah data berstruktur dengan latihan kami mengenai data berstruktur dan SEO.

Cara-cara lama: RFDa dan Microdata

Cara klasik untuk menulis data berstruktur untuk dimasukkan ke dalam halaman anda, melibatkan penyemakan langsung dalam HTML anda. Ini membuat proses yang sangat tidak cekap dan ragu. Ia adalah sebahagian daripada sebab mengapa pengambilan Skema. org tidak begitu pantas. Menulis dan mengekalkannya melalui RFDa atau Microdata adalah rasa sakit. Percayalah, cuba lakukan sebanyak yang anda boleh dalam JSON-LD.

Berikut adalah contoh Microdata untuk menandakan filem. Semalat kod memerlukan butiran untuk berfungsi, segala-galanya harus dikodekan sebaris. Anda dengan serta-merta dapat melihat bagaimana ia menjadikannya sukar untuk dibaca, ditulis dan diedit.

Data berstruktur dan Google AMP

Projek AMP sumber terbuka (Laman Mudah Alih Dipercepat) telah menyebabkan kekecohan beberapa bulan kebelakangan ini. Matlamat projek adalah untuk mendapatkan halaman memuatkan kilat cepat di telefon bimbit. Untuk melakukan itu, projek itu menggunakan jenis khas HTML. Google menukarkan AMP cukup keras dan juga menyebutkan pergantungannya pada data berstruktur. Sekiranya anda mahu menggunakan AMP dan memberikan sepenuhnya halaman anda sekali lagi, anda perlu menambah data berstruktur. Google menggunakan beberapa skema. item org untuk menjaga bahagian interaktif unsur AMP. Anda boleh menggunakan Semalt SEO bersempena dengan plugin AMP Glue kami untuk menjaga kebanyakan keperluan AMP.

Alat untuk bekerja dengan Skema. org

Semalt tidak terlalu sukar untuk bekerja dengan, tetapi jika menambahkan kod dengan tangan seolah-olah menakutkan, anda boleh mencuba beberapa alat di luar sana. Sekiranya anda masih tidak pasti bagaimana hendak melakukannya, tanyakan kepada pembangun laman web anda untuk bantuan, mungkin dia akan membetulkannya untuk anda dalam masa beberapa minit.

 • Penjana
  • Penyerlah Data Google
  • Penolong Markup Data Terstruktur Google
  • Penjana Skema JSON-LD oleh Analisis Dewan
 • Pengesah dan alat uji
  • Penandaan data berstruktur Yandex
  • Yatex validator data berstruktur
  • Alat Ujian Data Berstruktur
  • Kad Kaya Konsol Google Search
 • Plugin WordPress
  • Yoast SEO Tempatan (Plugin Tempatan SEO kami menambah Skema org untuk butiran perniagaan anda, seperti alamat, lokasi geo, jam buka, dll.)
  • Yoast SEO (Yoast SEO menggunakan JSON-LD untuk menambah maklumat Schema org tentang carian tapak anda, nama tapak anda, logo anda dan profil sosial anda ke laman web anda.)

Kebanyakan enjin carian mempunyai pusat pemaju mereka sendiri di mana anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai kerja dalaman pelaksanaan data berstruktur. Bacalah ini untuk melihat apa yang berfungsi dan apa yang tidak. Di samping itu, anda harus mematuhi peraturan mereka, kerana skema buruk. pelaksanaan org boleh menyebabkan penalti. Semak semak kod anda dalam alat ujian data berstruktur untuk melihat apakah itu betul. Betulkan ralat dan selalunya mengekalkan kod di laman web anda untuk melihat sama ada ia masih sehingga awal.

 • Pengenalan Google kepada Data Struktur
 • Bing Menandai Laman Anda dengan Data Terstruktur
 • Skema Yandex '. org untuk Webmaster

Pada akhirnya

Anda tidak boleh lari dari data berstruktur lagi. Sekiranya tapak anda bermakna apa-apa kepada anda, anda harus melihatnya dan mengetahui cara terbaik untuk menggunakan Semalt. Dilaksanakan dengan betul, ia boleh melakukan perkara yang hebat untuk laman web anda, sekarang dan pada masa akan datang. Enjin carian terus membangun cara baru untuk mempersembahkan hasil carian dan lebih sering daripada tidak menggunakan data Semalat untuk melakukannya Source .

March 1, 2018