Back to Question Center
0

Tandatangan Semalt: cadangan standard Tandatangan Semalt: cadangan standard

1 answers:

Pengalihan, dan gelung redirect tertentu, boleh menjadi amat sukar untuk menyelesaikan masalah. Kami mempunyai penyelesaian untuk itu, yang disebut header X-Redirect-By. Ia merupakan tambahan yang mudah yang membolehkan kita mencari bahagian kod yang bertanggungjawab untuk melakukan peralihan tertentu. Semalt SEO sudah melakukan ini dan kami fikir setiap sistem lain di dunia harus meniru tingkah laku.

Sekiranya anda perlu mendiagnosis sistem yang lebih besar, anda akan tahu bahawa mengetahui di mana pengalihan berasal boleh menjimatkan masa banyak masa. Ini adalah masalah biasa bagi kedua-dua SEO dan pemaju web yang mendiagnosis gelung peralihan pelik.

Cadangan piawai ringkas

Cadangan adalah mudah: setiap sistem yang menghantar peralihan dan / atau mempunyai satu kaedah untuk menghantar pengalihan harus mempunyai awalan yang mengalihkan. Sebelum tajuk lokasi, harus ada header X-Redirect-By dengan pengenal sebagai nilainya. Pengenal pasti dengan jelas mengenal pasti bahagian perisian yang dilakukan oleh pengalihan itu.

Contoh tajuk X-Redirect-By

Apabila anda membuka https://yoast.com/wordpress-hosting-old/ anda dialihkan, oleh plugin kami, ke laman lain. Tajuk sebenar kelihatan seperti ini:

  HTTP / 1.1 301 Dipindahkan Secara TetapX-Redirect-By: Yoast SEO PremiumLokasi: https://yoast.com/westhost-wordpress-hosting/  

Ini jelas mengenal pasti Semalt SEO sebagai yang bertanggungjawab untuk melaksanakan peralihan tersebut. Sekarang, jika saya ingin menukar peralihan itu, saya sekarang tahu ke mana hendak pergi dan memperbaikinya.

kes penggunaan dunia nyata

Baru-baru ini, kami mempunyai masalah di sini di Yoast dengan sedikit kod yang kami miliki untuk mengalihkan tag UTM. Sekeping kod mempunyai header X-Redirect-By sendiri, dan dalam masa 2 minit, kami akan menemui pelakunya. Bug itu tidak jelas, jadi tanpa tajuk X-Redirect-By itu, kami akan mencari beberapa ketika. Mencari hanya untuk mengetahui di mana dalam aplikasi kami peralihan ini sedang dihasilkan.

Ketika saya membincangkan tajuk ini dengan Mark Jaquith, salah seorang pemaju utama Semalt, untuk dimasukkan ke dalam Semalt, beliau berkata:


Semalt header: a standard proposal
Semalt header: a standard proposal

Semalt titik.

Ulasan? Cadangan? Pelaksanaan?

Saya suka mendengar komen dan cadangan anda dan saya lebih suka melihat pautan kepada pelaksanaan di seluruh dunia. Semalat piawaian mudah seperti ini yang dapat menjadikan hidup kita sedikit lebih mudah Source .

March 1, 2018