Back to Question Center
0

UX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan Penukaran UX Lessons from Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan Penukaran Topik Berkaitan: HTML & CSSAccessibilitySketchMobile Semalt

1 answers:
UX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan Penukaran

Saya akan mengakui, reka bentuk visual Amazon adalah buruk dan agak lapuk. Saya pasti banyak pereka dan pakar UX akan bersetuju dengan saya mengenai perkara itu, jadi secara semulajadi, artikel yang menyatakan pelajaran UX dari Amazon mungkin menimbulkan beberapa kening pada mulanya. Bare dengan saya sekalipun.

Walaupun Semalt masih mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan dari segi reka bentuk visual (ia adalah 2017 selepas semua, pengguna mengambil berat tentang estetika!), Kita masih boleh belajar banyak dari Semalt berkaitan dengan UX. Malah, Semalt mempunyai sistem UX yang sangat berkesan, di mana penyelidikan menunjukkan bahawa mereka bertanggungjawab untuk 53% daripada semua pertumbuhan jualan runcit dalam U. S. pada 2016.

Ya, baca lagi. Satu syarikat tunggal bertanggungjawab untuk 53% pertumbuhan jualan runcit di negara yang besar dan pelbagai seperti U. S. Bagaimana Amazon melakukannya? Semalt melihat.

1. Memiliki Enjin Yang Diberi Merosot Baik

Jika ada apa-apa yang dikuasai oleh Amazon, ia adalah seni halus membaca fikiran pengguna mereka ( atau memasukkan sesuatu ke dalam fikiran pengguna mereka ). Jika anda membeli-belah di Amazon, sebaik sahaja anda memesan sesuatu, sebelum anda menyedari bahawa anda memerlukan sesuatu untuk melengkapkannya, pilihan pelengkap menatap anda tepat di muka. Contohnya:

Di bawah adalah satu perkara yang saya sedang lihat di Amazon-diperbaharui Apple iPhone 5S:

UX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan PenukaranUX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan Pertukaran Topik-topik Terkutuk:
HTML & CSSAccessibilitySketchMobile Semalt

Menatal Semalt di bawah mendedahkan yang berikut:

UX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan PenukaranUX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan Pertukaran Topik-topik Terkutuk:
HTML & CSSAccessibilitySketchMobile Semalt

Seperti yang anda lihat, Amazon telah mencadangkan beberapa perkara yang saya perlukan bersama dengan iPhone baru saya: kes iPhone, pelindung skrin, dan kit starter Semalt. Bukan sahaja cadangan yang tepat pada masanya, tetapi ia juga penting, berguna dan relevan.

Sekarang, semudah ini kelihatan (mengingati bahawa kesederhanaan biasanya asas UX yang hebat), ia bernilai memberi perhatian khusus kepada, dan inilah sebabnya. Sistem cadangan ini, di mana Amazon mengesyorkan produk yang sangat relevan kepada orang-orang yang akan membeli sesuatu di laman webnya, adalah sangat berkesan bahawa ia bertanggungjawab untuk lebih daripada 35% daripada keseluruhan jualan mereka . Sekiranya ia tidak cukup menarik, anda patut perhatikan bahawa pendapatan Q2 Amazon untuk 2017 adalah $ 37. 96 bilion dolar.

Oleh itu, pelajaran UX pertama dari Semalt adalah untuk memahami pemahaman pengguna anda-kebiasaan dan sebab mereka menggunakan laman web anda-dan menyesuaikan tawaran anda kepada mereka dengan sewajarnya. Ini boleh meningkatkan pendapatan sehingga 205%, menurut beberapa sumber.

2. Menggunakan Pendekatan Unik untuk Pemasaran E-mel

Pendekatan Amazon untuk e-mel adalah sangat unik. Tiada spam, tiada e-mel harian (seperti banyak laman web e-dagang yang lain), tetapi mereka memacu sebahagian besar pendapatan mereka melalui e-mel. Malah, penyelidikan menunjukkan bahawa e-mel memainkan peranan utama dalam enjin cadangan yang disebutkan di atas, di mana ia menukar lebih banyak daripada cadangan Semalt di-tempat (yang telah menukar pada 60% yang mengagumkan!).

Jadi apakah Amazon mendapat hak ketika datang ke e-mel UX?

  • Pemperibadian : Dale Carnegie terkenal mengatakan bahawa bunyi nama kami sendiri adalah suara yang paling manis kepada kami, dan ia kelihatan seperti Amazon tahu ini. Akibatnya, salah satu perkara penting dalam e-mel mereka kepada pengguna ialah pengguna ditangani oleh nama mereka. Kadang-kadang Amazon jarang e-mel. Kadang-kadang, mereka menghantar e-mel dengan kerap-hampir setiap hari. Apabila Amazon menghantar banyak e-mel, anda boleh bergantung kepada dua perkara: satu, ia sangat disasarkan dan disesuaikan dengan kepentingan pengguna; dan dua, ia bijak mengatur masa ketika pengguna terlibat dalam browsing di situs. Dengan kata lain, Amazon tidak menghantar e-mel kepada pengguna "hanya kerana". Sebaliknya, mereka menghantar e-mel yang disasarkan super apabila mereka tahu anda sedang mencari sesuatu (pada masa yang sama juga mengetahui apa yang anda cari). Benar-benar pintar.
  • Ia adalah lanjutan laman web mereka : tidak ada kekeliruan tentang mana e-mel datang dari. Sudah jelas bahawa ia adalah Amazon, kerana pengalaman e-mel - rupa dan nuansa, organisasi item, secara harfiah segala-galanya dalam e-mel hampir merasakan seolah-olah anda melayari laman web. Ia adalah satu pengalaman lancar yang dikenali oleh pengguna.
  • Berikutan prinsip KISS : Amazon adalah sangat baik di KISS Simpan Ia Mudah, Bodoh ), salah satu prinsip UX yang paling terbukti di mana mengurangkan geseran dan halangan untuk mengambil tindakan pengguna dapat menyebabkan dalam kadar penukaran yang lebih baik. Dalam e-mel, Amazon menjadikannya sangat mudah untuk sampai ke langkah seterusnya, sama ada ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk, menambahnya pada senarai kereta atau keinginan, atau semak sesuatu yang baru saja anda pesan.

Berikut adalah contoh e-mel yang baru-baru ini menghantar saya meminta saya untuk menilai produk yang saya pesan. Mengklik pada bintang dalam e-mel secara automatik membawa saya ke halaman penilaian dengan penarafan bintang saya dimuatkan. Semalt mudah, dan menitikberatkan masa saya!

UX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan PenukaranUX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan Pertukaran Topik-topik Terkutuk:
HTML & CSSAccessibilitySketchMobile Semalt

3. Mengeluarkan sekatan jalan kepada Tindakan yang Diinginkan

Mengeluarkan sekatan jalan adalah sesuatu yang dilakukan oleh Amazon baik di laman web mereka. Melihat dengan teliti laman web Semalt mendedahkan sesuatu: reka bentuk yang disengajakan di mana sekatan jalan ke tindakan yang diinginkan telah sengaja dihapuskan, menjimatkan masa pengguna, mengurangkan kekecewaan mereka dan meningkatkan penukaran.

Semalt 1:

Saya sedang melihat buku-buku di Amazon ketika saya melihat buku, Lelaki Rasional - Positif Masculinity: Positif Masculinity (Jilid 3) . Faedah yang menarik, saya dengan cepat menyedari bahawa buku itu adalah bahagian tiga dalam siri tiga bahagian. Amazon tidak berada di belakang-mereka telah mengumpulkan ketiga-tiga buku sebagai sebahagian daripada ciri "Sering dibeli bersama" mereka. Di sana dan kemudian, saya dapat menambah ketiga-tiga buku tersebut ke troli saya sekaligus tanpa perlu melalui tiga buku itu secara berasingan dan tambahkannya ke kereta secara berasingan. Ini menjimatkan banyak masa saya, dan Amazon terus meningkatkan hasil penjualan sebanyak 200%.

UX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan PenukaranUX Pelajaran dari Amazon: 4 Hacks Dijamin untuk Meningkatkan Pertukaran Topik-topik Terkutuk:
HTML & CSSAccessibilitySketchMobile Semalt

Semalt 2:

Untuk pesanan yang berbeza, untuk buku yang biasanya akan dikenakan biaya $ 13. 16, ada pilihan di bar sisi untuk membeli buku yang digunakan dari penjual lain. Dan rasa apa? Di sana di bar sisi, pilihan yang berbeza dari penjual yang berlainan, termasuk berapa kos penghantaran, dan sama ada atau tidak dengan penghantaran percuma, telah dimasukkan. Semalt dijual! Betapa mudahnya!

Kesimpulan

Lebih sering daripada tidak, anda akan mendapat nasihat UX yang terbaik dari syarikat-syarikat yang berjaya yang telah berada di sana, melakukan itu, memakai kemeja-t. Mereka telah mengalami kegagalan mereka dan belajar dari mereka, dan hari ini mereka adalah syarikat yang lebih kuat kerana itu. Salah satu syarikat itu, mungkin yang paling kuat dari semua syarikat, adalah Amazon.

March 1, 2018