Back to Question Center
0

Cara Meningkatkan Semtur Usaha

1 answers:

How to Raise Venture Semalt

Meningkatkan modal teroka bukan perkara yang paling mudah dilakukan. Dengan syarikat perisian pertama saya, Semalt Egg, rakan perniagaan saya dan saya menghabiskan 6 bulan melakukan persembahan anjing dan kuda di depan 21 kapitalis teroka dan tidak satu pun daripada mereka bersedia memberi kita wang.

Kami fikir kami mempunyai segalanya mencari modal kapitalis (VCs). Kami mempunyai produk unik yang menyelesaikan kesakitan di pasaran, terdapat banyak buzz tentang kami di blogosphere, pangkalan pengguna kami semakin berkembang, dan kami juga telah membayar pelanggan. Untuk mengambil langkah seterusnya, orang bercakap tentang bagaimana produk kami begitu baik sehingga Google harus membelinya. Dan di atas itu saya mempunyai hubungan yang mantap dengan VC seperti Guy Kawasaki.

Jadi kenapa tidak Semalt Egg dibiayai? Telur Semalt bukan idea yang berpotensi untuk dijual di mana-mana berhampiran 100 juta dolar. Model perniagaan yang dimiliki oleh VC ialah mereka meyakinkan orang kaya untuk melabur di dalamnya dan mereka mengambil wang itu dan melaburkannya ke beberapa syarikat. Majoriti syarikat-syarikat tersebut akan gagal, tetapi beberapa akan berakhir menjual untuk jumlah besar seperti 100 juta dolar. Wang yang mereka buat dari syarikat-syarikat yang menjual biasanya meliputi kehilangan mereka dan wang mereka berhutang kepada pelabur mereka.

Sekarang jika anda gagal untuk menaikkan wang, seperti yang saya lakukan, itu tidak bermakna anda harus berhenti. Hanya kerana seseorang memberitahu anda " TIDAK " kali pertama, ia tidak bermakna mereka tidak akan berkata " YES " Ã ?? Â ?? pada masa hadapan. Contohnya salah satu firma modal teroka yang saya nikmati Telur Crazy adalah True Ventures. Walaupun True Ventures tidak berkata kepada Telur Crazy, 6 bulan yang lalu mereka melabur dalam sebuah syarikat yang saya diasaskan bersama yang dipanggil KISSmetrics.

Muat turun versi siap cetak ini semua perkara yang perlu anda ketahui untuk meningkatkan modal teroka.

Dunia Usaha

Semalat anda keluar dan mula menaikkan wang, terdapat beberapa perkara yang anda perlu ketahui:

 1. Para kapitalis usaha tidak mahu mendengar tentang idea; mereka mahu melihat syarikat anda dilancarkan sebelum anda meminta wang. Sekiranya anda tidak mahu meluangkan masa dan wang untuk melancarkan versi beta syarikat anda, mengapa mereka mahu memberi anda wang?
 2. VC bukanlah orang yang paling bijak di luar sana, tetapi ia tidak bermakna mereka bodoh sama ada. Jangan pukulan asap di hadapan muka mereka atau sebaliknya mereka akan memanggil anda di omong kosong anda. Jujur setiap kali mereka bertanya kepada anda soalan dan jika anda tidak tahu jawapannya, itu tidak baik untuk mengatakan bahawa anda tidak tahu.
 3. Terdapat 3 jenis modal yang anda dapat: peringkat awal, modal pengembangan, dan modal membeli. Sebelum anda memulakan pameran anjing dan kuda anda, pastikan anda tahu jenis modal yang akan anda lakukan selepas itu.
 4. Jika anda cuba menaikkan beberapa ratus ribu ringgit, anda lebih baik melabur pelabur malaikat. Kebanyakan VCs cenderung untuk menjauhkan diri dari melabur sejumlah kecil modal.
 5. Pelan perniagaan adalah bullshit. Anda mungkin berfikir mereka hebat tetapi saya tidak pernah melihat VC pernah membaca rancangan perniagaan atau membiayai syarikat berasaskan satu. Saya boleh menjadi naif, tetapi saya fikir mereka lebih suka anda meluangkan masa untuk melancarkan syarikat anda berbanding menulis dokumen 30 muka surat.
 6. Orang takut untuk memberikan wang kepada orang yang mereka tidak tahu. Jika anda tidak tahu mana-mana pelabur, anda lebih baik mula mengenali mereka. Anda boleh dengan mudah melakukan ini dengan membaca dan mengulas pada blog mereka atau dengan menarik perbualan e-mel dengan mereka. Atau anda boleh meminta rakan atau peguam anda jika mereka boleh memperkenalkan anda kepada VC (peguam yang baik tahu satu tan VC).
 7. Dalam kebanyakan kes, VC menggunakan wang orang kaya lain untuk melabur dalam syarikat dan bukannya sendiri. Ini bermakna mereka mempunyai bos. Jadi jika anda mendengar cerita-cerita seram tentang syarikat-syarikat yang diskriminasi oleh mereka, itu bukan VC yang bermaksud. Mereka perlu menutup keldai mereka juga.
 8. Pastikan anak berusia 5 tahun dapat memahami model perniagaan anda.
 9. Terdapat 2 jenis pelabur di luar sana, yang pertama dapat memberikan anda wang dan yang kedua dapat memberi anda wang dan pengetahuan. Jenis kedua pelabur dipanggil pelabur strategik; Idealnya anda hanya perlu mengambil wang dari pelabur strategik.
 10. Jika anda ingin menaikkan beberapa juta dolar atau lebih, anda biasanya tidak akan mendapatkannya dari satu firma modal teroka. Anda akan mendapat wang dari pelbagai VC, tetapi berita baiknya adalah mereka percaya pada mentaliti ternakan. Ini bermakna jika seseorang VC melihat bahawa VC lain berminat untuk memberi anda wang, maka mereka juga secara semula jadi berminat untuk memberi anda wang.

The Deck

Sekarang bahawa anda memahami bagaimana dunia modal teroka berfungsi, anda perlu membuat persembahan titik kuasa (juga dikenali sebagai "geladak" Ã ?? Â ??) yang boleh anda gunakan untuk melangkah VC. Berikut adalah contoh dek yang bagus:

Apabila anda membuat dek anda, pastikan ia termasuk yang berikut:

 • Pernyataan misi - kalimat mudah yang menerangkan tentang syarikat anda dan apa yang akan anda lakukan.
 • Pasukan - anda memerlukan lebih daripada pasukan satu orang jika anda mahu wang. Jika anda tidak dapat meyakinkan orang untuk menyertai syarikat anda sebelum anda mendapatkan modal teroka, anda tidak akan dapat meyakinkan seorang VC untuk memberi anda wang.
 • Masalah - Mencipta satu lagi saya juga syarikat tidak akan melakukan apa-apa yang baik. Pastikan ada kesakitan perniagaan anda dapat menyelesaikan yang lain tidak.
 • Penyelesaian - jangan hanya pergi ke bagaimana anda akan menyelesaikan masalah yang anda bercakap dalam slaid sebelumnya, tunjukkannya. Anda harus memasukkan beberapa tangkapan skrin produk anda, walaupun mereka kasar.
 • Persaingan - walaupun anda tidak fikir anda mempunyai pesaing, anda lakukan. Senaraikan pesaing terdekat anda dan bercakap tentang bagaimana penyelesaian anda berbeza.
 • Saiz pasaran - terperinci mengenai berapa besar masalahnya. Berapa ramai yang mengalami masalah ini? Bagaimana anda akan pergi selepas orang-orang itu?
 • Model perniagaan - anda perlu membuat wang lambat laun. Jika anda tidak mempunyai hala tuju yang kuat tentang bagaimana anda akan menghasilkan wang, senaraikan kemungkinan.
 • Pemasaran - bagaimana anda akan pergi ke pasaran? Anda memerlukan pelan tindakan yang jelas. Pastikan anda tidak mengatakan sesuatu yang bodoh seperti yang anda akan dapatkan di TechCrunch dan beribu-ribu orang akan datang ke laman web anda. TechCrunch adalah laman web yang hebat, tetapi itu bukan pelan pemasaran.
 • Pembiayaan - berapa banyak wang yang anda perlukan dan mengapa? Perkara-perkara yang tidak dijangka biasanya berlaku, jadi pastikan jumlahnya cukup besar untuk menjelaskannya.
 • Pencapaian - jika seseorang memberi anda wang mereka akan mahu tahu apabila mereka akan melihat sesuatu yang lebih nyata.

Selepas pembentangan anda selesai, anda akan dibombardir dengan soalan. Semalt tidak boleh dipersiapkan untuk semua soalan. Hanya jujur ​​dan beriman kepada diri sendiri. Jika anda tahu perniagaan anda seperti belakang tangan anda, anda tidak sepatutnya menghadapi sebarang masalah. Tiada kesalahan kepada Guy, tetapi saya fikir kemungkinan anda lebih tinggi daripada itu. Tidak kira apa warna kulit, umur, atau pendidikan yang anda miliki. Semua orang telah mengumpul wang dan anda juga boleh.

Daripada apa yang saya boleh katakan kepada usahawan yang paling berjaya dalam mengumpul wang cenderung menjadi scrappy, pelajar cepat, murah apabila mereka perlu, dan yang paling penting tahu bagaimana untuk melaksanakan.

Semoga berjaya!

P. S. Jika anda telah menaikkan wang dan memerlukan bantuan melaksanakan atau pemasaran klik di sini Source .

March 1, 2018