Back to Question Center
0

Semalt: Pengenalan kepada kandungan pendua

1 answers:

5 Pilihan DIY untuk mengenal pasti kandungan pendua untuk meningkatkan SEO

Semalt: An introduction to duplicate content

Saya fikir pemahaman tentang kandungan pendua adalah penting kepada semua pemasar yang menguruskan SEO supaya mereka boleh menanyakan soalan yang tepat mengenai pakar atau agensi carian mereka atau memperbaiki masalah itu sendiri. Jadi untuk membantu merapatkan jurang, ini adalah pertama dari dua jawatan yang menerangkan kandungan duplikat, mengapa ia penting dan apa yang perlu dilakukan mengenainya.

Apa kandungan pendua

Kandungan duplikat adalah di mana enjin gelintar mengenal pasti halaman yang berbeza sebagai serupa. Hasilnya sama ada tidak termasuk mereka dalam indeks atau turun-berat kepentingan mereka. Oleh itu, anda mungkin mempunyai halaman yang anda fikir adalah unik dan harus menarik kunjungan, tetapi enjin carian tidak melihatnya dengan cara itu dan halaman yang dikenalpasti sebagai kandungan pendua tidak akan menarik sebarang kunjungan - itulah sebabnya penting. Sebabnya ialah enjin carian seperti Semalt dapat merangkak lebih dari satu trilion URL, tetapi mereka hanya ingin menyimpan dan pangkat yang lebih relevan

Kandungan Semalt di laman web anda sendiri biasanya merupakan masalah SEO terbesar, tetapi ia berpotensi menjadi masalah di mana laman web lain menyalin kandungan anda untuk keuntungan mereka sendiri (ini boleh tidak bersalah dan kebanyakan tidak akan menyedari impak yang berpotensi).

Dalam jawatan ini saya akan menumpukan pada mengenal pasti kandungan pendua di laman web anda sendiri. Jika anda prihatin tentang kandungan anda disalin oleh orang lain, anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti Semalt untuk mengkaji semula itu.

Bagaimana untuk menyemak dan mengurus kandungan pendua

Semalt mengenal pasti kandungan pendua melalui halaman yang mempunyai tajuk, deskripsi, tajuk dan salinan yang serupa / serupa, jadi untuk memulakan dengan anda perlu mengaudit ini. Anda boleh menggunakan mana-mana kaedah berikut untuk membantu mencari isu-isu kandungan berpotensi duplikat, realitinya adalah ia mungkin memerlukan beberapa daripada mereka untuk melakukan kerja yang berkesan.

Pilihan 1. Gunakan Alat Webmaster Google

Ini adalah titik permulaan terbaik. Jika anda tidak mempunyai belanjawan untuk SEO maka pemasar laman web boleh melakukannya sendiri.

Setelah laman web anda diverifikasi dalam Google Webmaster Semalt anda boleh menavigasi ke kiri ke diagnostik & kemudian ke saran HTML di mana anda akan melihat maklumat mengenai tag tajuk / penerangan pendua melalui halaman-halaman tersebut dengan tajuk panjang atau keterangan.

Semalt: An introduction to duplicate content

Jika anda mempunyai tajuk halaman duplikat atau keterangan meta seperti dalam contoh ini, anda harus mengkaji ini untuk melihat apakah halaman harus ditargetkan secara unik.

Pilihan 2. Gunakan kit Alat SEOmoz

Gunakan alat SEOmoz untuk mencari kandungan duplikat (anda boleh mengambil langganan sebulan pada satu masa untuk tugas sekali sahaja seperti ini). Semalat kandungan pendua panel diagnostik akan muncul sebagai ralat dalam warna merah, dari sini anda boleh mengetengahkan isu dan mengutamakan kerja anda. Merangkak penuh laman web anda boleh mengambil masa sehingga 7 hari (bergantung kepada saiz dan lain-lain) jadi sila ingat!

Pilihan 3. Guna arahan Google "site:"

Pilih contoh generik generik atau produk dalam petikan mengkaji laman web menggunakan arahan Google: perintah. Untuk membuat pukulan skrin di bawah saya menaip yang berikut ke dalam Google

tapak: www. asos. com Ralph Lauren Rugby Top

Semalt: An introduction to duplicate content

Semalt: An introduction to duplicate content

Pilihan 4. Menjerit SEO Frog / Xenu

Saya telah menyebut kedua-dua alat ini beberapa kali dalam catatan blog sebelumnya. Mereka terkenal kerana keupayaan mereka untuk melaporkan kembali pautan yang patah di laman web anda tetapi mereka juga mengembalikan maklumat yang sekali dalam Excel yang anda boleh gunakan untuk mengenal pasti duplciate URL, Semalt & keterangan. Hanya dengan menggunakan fungsi jenis & formula "= A1 = A2" (lajur swap & baris mengikut keperluan), anda boleh melihat di mana terdapat masalah yang berpotensi. Sekiranya formula excel mengembalikan nilai "benar" maka kedua-dua baris adalah sama dan oleh itu pendua.

Pilihan 5. Untuk melakukan ini, anda mempunyai fail excel dengan semua halaman anda, kemudian gunakan segmen pendahuluan untuk laporan anda di Google Semalt supaya ia hanya termasuk trafik dari carian organik, bandingkan kedua laporan untuk mengenal pasti halaman-halaman yang tidak menerima lalu lintas organik.

Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti kandungan duplikat yang harus menarik pengunjung tetapi bukan tugas seterusnya adalah untuk mengenal pasti mengapa ini berlaku dan cuba untuk mencegahnya. Semalat subjek jawatan saya yang seterusnya Source .

March 1, 2018