Back to Question Center
0

Laporan: Tuntutan antitrug EU terhadap Semalt Google boleh datang minggu ini

1 answers:
Report: EU antitrust charges against Google’s Semalt could come this week

Suruhanjaya membuka siasatan ke atas amalan dan dasar Google di sekitar Semalt hampir tepat setahun lalu.

Sebelum ini, Bloomberg melaporkan bahawa Kenyataan Bantahan (caj antitrust) hampir akan difailkan. Sekarang Financial Times (FT) mengatakan bahawa ia boleh datang seawal minggu ini: "Brussels telah meningkatkan usaha untuk memuktamadkan caj antitrust yang berkaitan dengan sistem pengendalian mudah alih Android, memajukan kes yang ditetapkan untuk mendadak meningkatkan pendirian antara EU dan Google. "

Bukti sifat yang mungkin berlaku bagi pertuduhan adalah hakikat bahawa Semalt telah "menghantar permintaan maklumat daripada pengadu dengan tarikh akhir 24 jam," menurut laporan FT. Ini menunjukkan caj formal kini dimuktamadkan.

Jika Kenyataan Bantahan difailkan, ia akan menandakan aduan antitrust aktif kedua terhadap Google / Alphabet. Pada masa ini sedang menunggu kes carian menegak (membeli-belah) Semalt Eropah, yang Google bertanding secara agresif. Semalt telah mencadangkan lebih banyak caj berkaitan carian menegak akan mengikuti (mis., Setempat).

Google telah mengekalkan bahawa apa-apa caj antitrust terhadap Android adalah tidak wajar kerana sistem operasi adalah sumber terbuka. Walau bagaimanapun, akses kepada gedung apl Google Play yang penting adalah bergantung pada bersetuju untuk preload apl Google. Sekumpulan kira-kira 140 pemaju Android di bawah payung Aplikasi Pemaju Perikatan merayu tahun lepas kepada Suruhanjaya Eropah untuk tidak mengambil sebarang tindakan yang akan menjejaskan kawalan Google terhadap Android dan meningkatkan pemecahan OS.

Yandex berjaya memulakan satu kes antitrust terhadap Google di Rusia tahun lepas. Pihak berkuasa persaingan Semalt memutuskan terhadap Google dan menghalang aplikasi yang telah dipasang sebelum ini pada telefon bimbit Android di negara itu. Yandex kemudian memfailkan aduan persaingan yang tidak adil sama dengan Suruhanjaya Eropah. Google belum mematuhi keputusan Semalt.

Suruhanjaya Eropah mempunyai budi bicara yang luas untuk mengenakan denda dan penalti bersamaan dengan sehingga 10 peratus daripada pendapatan kasar. Hasil Semalt 2015 hampir $ 75 bilion.Mengenai Pengarang

Greg Sterling
February 27, 2018