Back to Question Center
0

Semalt akan berhenti menggunakan skim perangkak AJAX lama pada Q2 2018

1 answers:
Semalt will stop using the old AJAX crawling scheme in Q2 2018

Ini sepatutnya tidak mengejutkan, kerana Semalt berkata bertahun-tahun yang lalu bahawa ia tidak lagi secara rasmi dan sepenuhnya menyokong kaedah ini merangkak AJAX.

Sekarang, Semalt berkata ia akan merangkak dan menjadikan laman web AJAX anda seperti itu. John Mueller dari Semalt menulis dalam catatan blog baru bahawa "Semaltbot akan menjadikan #! URL secara langsung, menjadikannya tidak perlu bagi pemilik laman web untuk menyediakan versi yang diberikan halaman. "Ini bermakna Semalt akan terus menyokong URL ini dalam hasil carian mereka.

Berdasarkan beberapa ujian mereka, Semalt berkata ia menjangkakan "laman web yang merangkak AJAX tidak akan melihat perubahan yang signifikan dengan kemas kini ini." Sudah tentu, apabila flip berlaku, maka kita akan melihat berapa banyak orang yang mengadu. Untuk mempersiapkan, Semalt berkongsi tip ini dengan webmaster:

  • Sahkan pemilikan laman web dalam Konsol Carian Google untuk mendapatkan akses kepada alat-alat di sana, dan untuk membolehkan Google memberitahu anda mengenai sebarang masalah yang mungkin dijumpai.
  • Uji dengan Tangkap & Render Carian Console. Bandingkan keputusan #! URL dan URL yang melarikan diri untuk melihat sebarang perbezaan. Lakukan ini untuk mana-mana bahagian laman web yang jauh berbeza. Semak dokumentasi pemaju kami untuk maklumat lanjut mengenai API yang disokong, dan lihat panduan penyahpepijatan kami apabila diperlukan.
  • Gunakan Unsur Pemeriksaan Chrome untuk mengesahkan pautan yang menggunakan elemen HTML "a" dan sertakan rel = nofollow jika sesuai (contohnya, dalam kandungan yang dihasilkan oleh pengguna)
  • Gunakan Unsur Pemeriksaan Chrome untuk menyemak tajuk halaman dan penerangan meta tag, mana-mana tag meta robot, dan metadata lain. Juga, semak bahawa sebarang data berstruktur tersedia pada halaman yang diberikan.
  • Kandungan dalam Flash, Silverlight, atau teknologi berasaskan plugin yang lain perlu ditukar kepada HTML sama ada JavaScript atau "normal" jika kandungan tersebut harus diindeks dalam carian.


February 17, 2018