Back to Question Center
0

Semalt: Mengapa Mengikis Web Dapat Menyenangkan?

1 answers:

Mengikis Web adalah proses dalam talian untuk orang yang perlu mengekstrak data tertentu dari pelbagai laman web dan menyimpannya dalam fail mereka. Menurut Hartley Brody (pengarang Panduan Ultimate Web Scraping), seorang pemaju web dan peneraju teknologi, web scraping boleh menjadi pengalaman yang menyeronokkan dan menguntungkan. Hartley Brody telah memuat turun pelbagai kandungan dari banyak laman web, seperti blog muzik dan Amazon.com. Melalui pengalamannya, beliau memahami bahawa hampir mana-mana laman web boleh dikikis. Berikut adalah sebab-sebab utama mengapa mengikis web boleh menjadi pengalaman yang menyeronokkan.

Laman web lebih baik daripada API

Walaupun banyak laman web mempunyai API, mereka mempunyai banyak batasan. Sekiranya API menyediakan akses kepada semua maklumat, pencari web harus mematuhi had laju mereka. Sebuah laman web akan membuat perubahan pada laman web mereka, tetapi perubahan yang sama dalam struktur data akan mencerminkan pada hari API atau bahkan beberapa bulan kemudian. Tetapi pemasar dalam talian boleh memanfaatkan banyak API. Sebagai contoh, setiap kali mereka masuk ke laman web (seperti Twitter), borang pendaftaran semuanya disusun dengan API. Malah, API mentakrifkan kaedah program perisian tertentu yang berinteraksi dengan yang lain.

Perniagaan Tidak Menggunakan Banyak Pertahanan

Pencarian web boleh cuba mengikis laman web tertentu lebih daripada sekali, tanpa masalah. Hari ini banyak firma tidak mempunyai sistem pertahanan yang kuat untuk melindungi laman web mereka daripada akses automatik..

Cara Mengikis Tapak

Salah satu perkara pertama yang dilakukan oleh pencari web adalah mengatur semua maklumat yang mereka perlukan dengan cara tertentu. Semua kerja dilakukan dengan kod yang dipanggil 'pengikis', yang menghantar pertanyaan ke laman web tertentu. Kemudian, ia memfilter dokumen HTML dan mencari maklumat khusus.

Laman web menawarkan navigasi yang lebih baik

Menavigasi melalui API yang tidak tersusun dengan baik boleh menjadi proses yang sangat sukar, dan ia boleh mengambil masa beberapa jam. Hari ini laman web mempunyai struktur bersih, dan mereka boleh dikikis dengan mudah.

Mencari Perpustakaan Parsing HTML yang Baik

Hartley Brody berfokus pada melakukan penyelidikan untuk mencari perpustakaan parsing HTML yang baik dalam bahasa pilihan mereka. Sebagai contoh, mereka boleh menggunakan Python atau Sup Indah. Dia menyatakan bahawa pemasar dalam talian yang cuba mengekstrak data tertentu perlu mencari URL untuk meminta dan elemen DOM. Kemudian perpustakaan dapat mencari mereka semua maklumat relatif.

Semua Tapak Boleh Dipotong

Banyak pemasar percaya bahawa laman web tertentu tidak boleh dikikis. Tetapi ini tidak benar. Sebenarnya, mana-mana laman web boleh dikikis, terutamanya jika menggunakan AJAX untuk memuatkan data, ia boleh dikikis lebih mudah.

Mengumpul Data Kanan

Pengguna boleh mencari dan mengeluarkan beberapa perkara dari pelbagai laman web. Mereka boleh menyalin pelbagai data untuk menyelesaikan kerja mereka dengan hanya duduk dari komputer mereka.

Faktor Utama Untuk Pertimbangkan Untuk Mengikis Web

Banyak laman web hari ini tidak membenarkan pengikatan web. Akibatnya, pencari web perlu membaca Terma dan Syarat tapak tertentu untuk melihat apakah mereka dibenarkan untuk meneruskan. Mereka juga harus tahu bahawa laman web tertentu menggunakan perisian yang menghalang pengikis web. Terdapat juga beberapa laman web menyatakan secara jelas bahawa pengunjung perlu menetapkan cookies tertentu untuk mempunyai akses Source .

December 7, 2017