Back to Question Center
0

Apakah nombor ID produk Amazon?

1 answers:

Sebagai penjual Amazon, anda harus sedar bahawa setiap produk di Amazon mempunyai nombor ID. Pengenal pasti produk boleh digunakan untuk membuat halaman produk dan penyenaraian baru. Banyak kategori di Amazon mempunyai UPC khusus mereka. Satu-satunya pengeluar sah UPC Amazon yang wujud di seluruh dunia adalah GS1 (Global Standard 1). Syarikat ini menyediakan standard global untuk barcoding rantaian bekalan. Global Standard 1 mengeluarkan setiap item di Amazon dengan Nombor Item Perdagangan Global. Untuk mengikuti keperluan GS1, anda perlu mengambil kira jenis produk yang anda ingin runcit, kualiti data produk anda, dan keperluan khusus untuk menjual dalam kategori produk tersebut.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan peranan GTIN dan UPC untuk mempromosikan produk anda di platform dagangan global Amazon. Walau bagaimanapun, sebelum kita teruskan, saya harus perhatikan bahawa Amazon akan mula menyeberangi kod UPC yang diberikan kepada pelbagai ASIN di pasaran mereka terhadap pangkalan data GS1. Ini boleh bermakna bahawa mana-mana penjual tanpa kod UPC asli boleh dikeluarkan dari hasil carian Amazon.

kod UPC Amazon: apakah mereka dan mengapa kita memerlukannya?

Kod UPC adalah simbol kod bar yang secara unik diberikan kepada setiap item dagangan. Ia digunakan secara meluas di AS, UK, Kanada, Australia, New Zealand, dan negara-negara berbahasa Inggeris yang lain. Ia terdiri daripada 12 digit angka yang menunjukkan awalan syarikat UPC, rujukan item, dan digit periksa. Nombor digit pertama yang diberikan oleh GS1 kepada pemilik jenama unik yang dikenal pasti harus menandakan produk dengan simbol UPC.

Lima angka seterusnya berfungsi untuk menunjukkan rujukan item. Mereka ditugaskan oleh pemilik jenama untuk merujuk item tertentu.

Dan digit terakhir dipanggil nombor cek. Ia adalah angka yang dikira berdasarkan pengiraan angka cek MOD dari digit sebelumnya.

Kod UPC boleh terdiri daripada dua jenis - UPC-A dan UPC-E. Perbezaannya adalah bahawa kod UPC-E adalah lebih pendek dan mempunyai sifar ditindas. Ini bermakna anda tidak akan melihat 0 dalam kod bar, hanya dalam GTIN sepadan.

Apa itu ASIN (Nombor Pengenalan Piawaian Amazon)?

Nombor Pengenalpastian Standard Amazon digunakan untuk mengenal pasti item di Amazon. Mereka terdiri daripada blok unik 10 huruf dan angka. Kod ASIN untuk item yang diperlukan yang anda dapati di laman maklumat produk Amazon. Perlu diingatkan bahawa untuk buku Amazon menggunakan kod bar ISBN. Nombor pengenalan piawai adalah sama untuk buku sebagai ISBN. Walau bagaimanapun, untuk semua item lain, nombor standard baru dibuat apabila item tersebut dimuat naik ke katalog Amazon.

Kod ASIN perkara diletakkan pada halaman butiran produk di antara butiran produk lain seperti warna, saiz, dll. Kod ini boleh digunakan untuk mencari produk dalam katalog Amazon. Dengan menaip kod ASIN atau ISBN yang pasti ke dalam kotak carian Amazon, anda akan menerima hasil carian yang diperlukan dengan kod ini (dengan syarat produk disenaraikan dalam katalog) Source .

December 6, 2017